Tuulilasi

Video: Uusi Audi TT – ensituntuma

4


Video: Uusi Audi TT – ensituntuma

Audi TT on klassikko, jonka tarina on edennyt kolmanteen sukupolveen.
Teksti Timo Suomala
Kuvat Timo Suomala

Uuden Audi TT:n muotoilun evoluutio on vahvasti sidoksissa ensimmäiseen, vuonna 1998 esiteltyyn tuotantomalliin. Mittasuhteet ovat tutun kompaktit. Pyöreä kattolinjan kaari hallitsee edelleen auton sivuprofiilia ja tuo urheilulliseen autoon ripauksen sympaattisuutta.

Leveä olkalinja alkaa teräviksi muuttuneista etuvaloista ja loppuu ledeillä toteutettuihin takavaloihin. Kylkeä hallitsevat massiiviset lokasuojankaaria seuraavat levitykset. Ja kuten TT:ssä kuuluu, konepellin jakosauma kiertää etulokasuojan levityksen palatakseen kurinalaisesti takaisin kylkilinjaan.

Pitkän määrätietoisesti laskevan C-pilarin ja takalokasuojan välistä löytyy yksi automaailman kopioiduimmista muotoiluelementeistä: suuri alumiininvärinen polttoaineen täyttöaukon korkki.

Ohjaamon sisällä pyöreät ilmansuuttimet ovat edelleen näkyvästi esillä. Uudessa TT:ssä niihin on integoitu myös ilmastoinnin, lämpötilan, istuinlämmittimien ja tuuletuksen säädöt.

Uusinta uutta TT:n ohjaamossa on mittariston ja aiemmin kojetaulun keskellä olleen MMI-näytön yhdistäminen yhdeksi 12,3-tuumaiseksi digitaalimittaristoksi.

Uusi TT on saatavilla kolmella kaksilitraisella turbomoottorilla. TT 2.0 TFSI:ssä on tehoa 230 hv ja vääntöä 370 Nm. Ärjymmän TTS-version TFSI-moottorista puristetaan 310 hv ja 380 Nm. TTS on varustettu quattro-nelivedolla. Kolmas moottori on A3:sta tuttu 184-hevosvoimainen TDI-diesel.

Lue uudistuneen Audi TT:n ensikoeajojuttu Tuulilasista 13/2014, joka ilmestyy 2.10.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 30.9.2014