Image

Ruokakolumni & resepti: Tee se itse

Ruokakolumni & resepti: Tee se itse
Suomi on poikkeus teen maailmankartalla, kirjoittaa Venla Rossi.
Julkaistu: 9.3.2021
On lukemattomia tapoja nauttia teetä. Valtaosa niistä on kuitenkin jaoteltavissa kahteen koulukuntaan. Kiinalaiset ja japanilaiset hauduttavat vihreät teelehtensä hellästi, miedolla lämmöllä. Juomaa ei makeuteta, sillä olennaista on saada esiin teen oma maku.
Monissa muissa maissa suositaan mustaa teetä, jonka kanssa tarjotaan joko maitoa, makeutusta tai molempia.
Venäjällä tummankitkeräksi uutetun mustan teen kanssa tarjoillaan usein hilloa tai sokeria. Intiassa keitetään makea maitotee, jonka sekaan sujautetaan mausteita kanelista kardemummaan.
Englannissa teekupponen taas sisältää maidon ja sokerin lisäksi nautinnonsekaista epätoivoa imperiumin murtumisesta.
Ei oikeastaan ole ihme, että suosituimpia ”teejuomia” maassamme ovat erilaiset mansikka-vanilja-muumipeikko-sekoitukset.
Suomi on teen maailmankartalla poikkeus. Vaikka ruokakulttuurimme on noin ylipäätäänkin melko nuori ja kehittymätön, teen suhteen olemme aivan poikkeuksellisen surkeita. Kerrassaan niin huonoja, että meitä on vaikea edes luokitella.
Meillä liotetaan Yellow Label -pusseja haaleassa vedessä mutta ei lisätä tarpeeksi maitoa ja sokeria, jotta tee olisi valmistettu englantilaisittain. Tai sitten poltamme herkän vihreän teen karrelle ja ihmettelemme salaa, miten kukaan voi nauttia siitä (”täähän maistuu ihan levälle”).
Ei oikeastaan ole ihme, että suosituimpia ”teejuomia” maassamme ovat erilaiset mansikka-vanilja-muumipeikko-sekoitukset. Ne ovat niin karmivia jo lähtökohdiltaan, ettei niitä voi valmistusvaiheessa erityisesti pilata.
Teetä voi kuitenkin käyttää myös ruuanlaitossa. Pohjimmiltaan tee on yrtti, kuten rosmariini tai timjami. Siksi sitä voi hyödyntää monin tavoin. Teetä voi jauhaa hienoksi ja lisätä kakku- tai keksitaikinaan, sillä voi maustaa jäätelön tai cocktailin, sitä voi uuttaa kermaan tai maitoon ja täten saada kastikkeeseen hauskan vivahteen.
Seuraavaksi saadaan nähdä, muuttaako brexit teekulttuuria. Jos niin käy, niin tällä kertaa he tekivät sen niin sanotusti itse.
Savuista lapsang souchong -teetä kannattaa muiden mausteiden kanssa hieroa lihan pintaan ennen kypsentämistä. Tai mitäpä jos yhdistäisit kaksi perinteistä aamiaisainetta? Keitä aamupuuro pelkän veden tai maidon sijaan Earl Grey -teessä. Makeuta hunajalla äläkä unohda suolaa. Vielä villimmät kokeilijat voivat testata teetä myös risoton nesteenä.
Pieni ripaus tujua matcha-jauhetta (eli hyvin vahvaa ja hienoksi jauhettua vihreää japanilaista teetä) taas tasapainottaa erityisen hienostuneesti makeita makuja. Siksi matchaa kannattaa lisätä vaikkapa vanukkaaseen tai muihin jälkiruokiin.
Oletko miettinyt, miksi maailma on niin selkeästi jakautunut mustan ja vihreän teen juojiin? Esimerkiksi Englannin kohdalla selitys on kauppahistoriallinen. Tee oli aikanaan kallista, ja sitä salakuljetettiin Aasiasta Englantiin. Koska kauppiaat halusivat maksimoida voittonsa, he jatkoivat teetä usein muilla aineilla, kuten tuhkalla, sahajauholla ja muiden kasvien lehdillä. Vihreän teen maku kärsi enemmän vieraista aineista, ja siksi britit alkoivat suosia mustaa teetä. Olosuhteiden pakosta, siis. Seuraavaksi saadaan nähdä, muuttaako brexit teekulttuuria. Jos niin käy, niin tällä kertaa he tekivät sen niin sanotusti itse.
Venla Rossi on helsinkiläinen toimittaja, joka raivoaa viikottain puolisolleen tämän teenvalmistustavasta.

Kukkakaalipihvit ja savuinen teekastike

Savustettu lapsang souchong -tee antaa upean säväyksen täyteläiselle kastikkeelle, joka viimeistelee paahtuneet kukkakaalipihvit.

Kahdelle

  • 1 iso kukkakaali
  • rypsiöljyä, suolaa ja mustapippuria myllystä
  • 1 granaattiomena
  • 1 ruukku tuoretta lehtipersiljaa

Kastike

  • 0,5 dl haudutettua lapsang souchong -teetä
  • 0,5 dl tahinia
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl vaahterasiirappia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • mustapippuria myllystä
  1. Pane uuni lämpenemään 225 asteeseen. Leikkaa kukkakaalista ensin kanta ja sitten keskeltä kaksi pihviä, leveydeltään noin 4 cm. Käytä loput kukkakaalista muihin ruokiin. Hiero pihvien pintaan öljyä, suolaa ja pippuria.
  2. Paista kukkakaalipihvejä kuumalla paistinpannulla öljyssä 2-3 minuuttia per puoli. Pinta saa ruskettua kunnolla mutta ei muuttua mustaksi. Siirrä pihvit uunipellille leivinpaperin päälle ja paista uunissa vielä 10 minuuttia.
  3. Hauduta tee hieman tavallista vahvemmaksi. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Tahini on helpointa sekoittaa vispilällä. Poista siemenet granaattiomenasta ja irrota lehtipersiljan lehdet. Siirrä valmiit pihvit lautasille, lusikoi päälle kastiketta ja viimeistele granaattiomenalla ja lehtipersiljalla.
Kommentoi »