Image

Venla Rossin ruokakolumni & resepti: Pähkinä on aina ollut voimaruokaa

Venla Rossin ruokakolumni & resepti: Pähkinä on aina ollut voimaruokaa
Nykypäivänä pähkinä on myös voimakas kuplautumisen symboli.
Julkaistu: 12.5.2021
Pähkinä purtavaksi: Tiedätkö, mikä pähkinä oikeastaan on?
Juuri mikään niistä pikkusyötävistä, joita kutsumme pähkinöiksi, ei ole pähkinöitä – siis kasvitieteellisesti tarkasteltuna. Lähes ainut virallinen syötävä pähkinä on hasselpähkinä. Pähkinöitä eivät sen sijaan ole esimerkiksi saksanpähkinät, pekaanipähkinät, maapähkinät, cashew-pähkinät tai pistaasipähkinät (sen sijaan ne ovat luumarjoja tai siemeniä).
Ruokamaailmassa ja arkikielessä niitä on kuitenkin totuttu sillä nimellä kutsumaan, joten jatketaan samalla linjalla.
Pähkinä on pieni mutta pippurinen paketti, täynnä niin hyvää kuin pahaakin. Siksi sillä on tuhansien vuosien ajan ollut tärkeä rooli ihmisten ravitsemuksessa ja ruokakulttuurissa. Pähkinöitä on pidetty voimaruokana, lahjana jumalilta. Hyvästä syystä. Ne ovat pullollaan proteiinia, hyviä rasvoja, mutta myös allergeeneja. Juuri mikään ruoka-aine ei aiheuta allergisille yhtä voimakkaita oireita: pähkinällä voi jopa tappaa.
Siksipä ei olekaan ihme, että tämä äärimmäinen raaka-aine on nykyajassa superfoodien superia. Pähkinöitä rakastavat niin vegaanit, clean eating -hörhöt kuin tavalliset napostelijatkin. Ne sopivat sekä suolaiseen että makeaan ruokaan, niitä voi nauttia sellaisenaan tai monella tavalla valmistettuna. Mitä olisi amerikkalainen ruokakulttuuri ilman maapähkinävoita?
Minkä tahansa pähkinän tai ”pähkinän” maku syvenee ja paranee, kun paahdat sitä hetken aikaa kuumalla pannulla ilman rasvaa.
Pähkinöiden käyttämiseen ruoanlaitossa on olemassa yksi, ylittämätön niksi: paahtaminen. Minkä tahansa pähkinän tai ”pähkinän” maku syvenee ja paranee, kun paahdat sitä hetken aikaa kuumalla pannulla ilman rasvaa. Pidä pannua kuitenkin tarkasti silmällä, sillä pähkinät palavat helposti.
Joidenkin arvioiden mukaan noin kahdella prosentilla suomalaisista on vakava pähkinäallergia, mutta huomattavasti useam­mat saavat niistä lieviä oireita. Vakavasti allergisten on syytä pysyä kaukana pähkinöistä, mutta monille muille pieni altistus voisi tehdä hyvää. Ainakin jos puhutaan taaperon ensimmäisistä elinvuosista.
Muutama vuosi sitten Yhdysvalloissa tutkittiin pähkinäallergian kehittymistä ja syitä. Osalle tutkimuksiin osallistuvista lapsista syötettiin säännöllisesti pähkinää ja toinen ryhmä taas pidettiin tiukasti erossa kaikesta, mikä saattoi sisältää edes jäämiä niistä. Tulos oli, että pähkinöiltä suojatut lapset kehittyivät paljon herkemmin pähkinäallergisiksi.
On vaikea olla näkemättä tässä symboliikkaa siitä, miten nykyaikana toimitaan myös erilaisten aatteiden, ideologioiden ja erilaisista lähtökohdista tulevien ihmisten kanssa. Jos halutaan kovasti suojautua vääriltä ajatuksilta ja erilaisilta ajattelumalleilta, kasvaa kynnys kohdata eri tavalla ajattelevia ihmisiä entisestään. Ääripäät karkaavat, kun henkinen pähkinäallergia otetaan yhä vakavammin.
Venla Rossi on helsinkiläinen toimittaja, joka piilottaa pähkinöitä kaappiin ja unohtaa ne sinne.

Pistaasiquorn ja paahdetut parsat

Kahdelle

 • 1 pussi quorn-fileitä (312 g)
 • 2 rkl soijakastiketta

Kuorrute:

 • 50 g suolattuja pistaasipähkinöitä
 • 0,5 dl pankojauhoja
 • 1 tl raastettua sitruunankuorta
 • 1/2 tl suolaa
 • ½ tl chilirouhetta
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • 2 rkl soijakastiketta
 • 2 rkl juoksevaa hunajaa

Lisäksi:

 • 1 nippu (450 g) vihreää parsaa
 • 2 rkl öljyä
 • 1 rkl suolaa
 • ¼ tl sokeria
 • mustapippuria myllystä
 • tarjoiluun tuoretta sitruunaa ja
 • lehtipersiljaa tai minttua
 1. Anna quorn-fileiden sulaa huoneenlämmössä tai sulata niitä hetki mikrossa. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kuori ja rouhi pistaasipähkinät tehosekoittimessa tai käsin karkeaksi rouheeksi. Sekoita kuorrutteen ainekset.
 2. Siirrä quorn-fileet pellille leivinpaperin päälle ja levitä niiden pintaan pullasudilla soijakastiketta. Leikkaa parsoista pois kuiva, kovempi tyviosa. Siirrä myös parsat uunipelille, ripottele niiden päälle öljyä, suolaa, sokeria ja pippuria. Hiero öljy ja mausteet parsoihin.
 3. Paahda quornia ja parsoja uunissa noin 10 minuuttia, hieman parsojen koosta riippuen. Alenna sitten lämpötilaa 200 asteeseen ja ota pelti hetkeksi pois uunista. Levitä kuorrute tasaisesti fileiden toiselle puolelle. Paahda vielä noin viisi minuuttia, varo ettei kuorrute kärähdä.
 4. Purista mehua tuoreesta sitruunasta parsojen päälle paahtamisen jälkeen. Viimeistele lehtipersiljalla tai mintulla.
Kommentoi »