Vene keikkumaan
Puheenaiheet
Vene keikkumaan
Suomelle kritiikin ja keskustelun puute on paljon vaarallisempaa kuin yhteisen äänen puuttuminen.
28.8.2012
 |
Apu

Olli Rehn sen aloitti torumalla. Komissaari sanoi, että Suomessa käyty eurokeskustelu murentaa euron pelastamisen mahdollisuuksia. "Jos Suomi kuitenkin pelaa Euroopan joukkueessa, tämä onnistuminen näyttäytyy vain omana maalina", Rehn sanoi viime viikolla.

Kuoroon yhtyivät pääministeri Jyrki Katainen ja ministeri Alexander Stubb, joiden mukaan kriittiset äänet vaarantavat Suomen maineen.

Ajatus on outo. Komissaarin ja pääministerin puheet tuovat mieleen yhden totuuden ajan. Ajan, jolloin oli asioita, joita ei saanut kritisoida ja joista ei saanut puhua. Virallinen totuus oli ainoa sallittu.

Demokratia ja yhteiskunta eivät ole mikään yhteinen vene, jota ei saisi keikuttaa. Harvoihin asioihin on yksi oikea ratkaisu. Demokratia ja hyvä päätöksenteko vaativat keskustelua ja asioiden kyseenalaistamista. Mitä suurempi ja vaikuttavampi asia, sitä enemmän siitä on voitava keskustella. Euron kaltaiset valtavat taloudelliset kysymykset vasta vaativatkin puhetta.

Suomelle kritiikin ja keskustelun puute on paljon vaarallisempaa kuin yhteisen äänen puuttuminen.

Olisi hienoa, jos komissaari ja pääministeri keskustelun kieltämisen sijaan sanoisivat: kyseenalaistakaa päätöksemme ja tarjotkaa parempia tilalle.

Keskustelua eurostakin pitää voida käydä avoimesti.

Kommentoi »