Apu

Aktivistit iskivät Venäjän hiilikuljetuksiin Hangossa – Elokapinan ja Greenpeacen toimintaan suhtaudutaan entistä myötämielisemmin – syynä Venäjän hyökkäyssota

Aktivistit iskivät Venäjän hiilikuljetuksiin Hangossa – Elokapinan ja Greenpeacen toimintaan suhtaudutaan entistä myötämielisemmin – syynä Venäjän hyökkäyssota
Aktivistit vaativat, että venäläisen hiilen kauttakulku Suomessa lopetetaan. Ukrainan sota on herättänyt myös kansalaisten halun vaikuttaa.
Julkaistu: 22.4.2022

Greenpeacen ja Elokapinan aktivistit estivät venäläistä hiiltä kuljettavan tavarajunan kulun Hangossa pääsiäisviikolla. Mukana oli myös helsinkiläinen lukiolainen Eerik Vikman, 18. Hän on toiminut Elokapina-liikkeessä vuoden.

Aktivistit vaativat, että venäläisen hiilen kauttakulku Suomessa lopetetaan. Vikmanin mukaan kuljetuksista irrottautuminen vähitellen ei riitä, vaan olisi toimittava heti. Kuljetukset tukevat hyökkäyssotaa käyvän Venäjän taloutta.

Vikmanin mukaan paikalliset asukkaat ovat suhtautuneet aktivisteihin pääosin myönteisesti ja vieraanvaraisesti. Protesti jatkui keskeytyksettä kymmenen päivää, minkä jälkeen poliisi antoi poistumiskäskyn ja otti kiinni useita henkilöitä.

– Aktivistien oli tarkoitus jatkaa mielenilmausta, kunnes päättäjät reagoisivat vaatimuksiin, Vikman kertoo.

Kansalaisliikkeitä ja osallisuutta tutkineen Hanna-Mari Husun mukaan Ukrainan sota tulee niin historian kuin maantieteen vuoksi lähelle suomalaisia.

– On muodostunut voimakas yhteinen tahto muutokseen. Nyt monet ovat valmiita luopumaan jostakin vastustaakseen sotaa. Ihmiset muokkaavat kulutustottumuksiaan, hyväksyvät polttoaineiden hinnannousun ja sen, että ensi talvena huone­lämpötilaa lasketaan.

Mielenmuutos on Husun mukaan merkittävä, sillä pitkään energiapolitiikkaa ajateltiin pragmaattiselta ja taloudelliselta kantilta.

– Nyt poliitikkojen päätöksiä ja yhä useamman kansalaisen toimintaa ohjaavat myös arvot.

Husun mukaan Ukrainan sodan vuoksi myös Elokapinan harjoittamaan kansalaistottelemattomuuteen suhtaudutaan myötämielisemmin.

Muita Ukrainaan liittyviä yhteiskunnallisen vaikuttamisen muotoja ovat muun muassa pakolaisten avustaminen ja majoittaminen ja mielenosoituksiin osallistuminen. Myös vapaaehtoiset boikotit yleistynevät.

– Suomalaiset samaistuvat ukrainalaisten tilanteeseen syvästi, joten halu auttaa ja vaikuttaa lisääntyy, Husu pohtii.

Kommentoi »