Tuulilasi

Venäjän automyynti tällä hetkellä todella syvällä – lokakuussa laskua peräti 39 prosenttia


Venäjän autokaupan lasku ei ota taantuakseen, sillä myynti heikkenee koko ajan kovenevalla tahdilla. Edes markkinajohtaja Lada ei säästy tappioilta.
Teksti Max Lange
Kuvat AvtoVAZ

Syksyllä Venäjän talouden negatiivinen kehitys on kiihtynyt, sillä syyskuussa pudotusta automyyntiin tuli 29 prosenttia. Vielä kesällä naapurimaamme autokaupassa oli nähtävissä positiivisempi vaihe, mutta sykyllä tahti on heikentynyt huomattavasti, kertoo Automotive News Europe.

Parhaiten Venäjällä automerkeistä tällä hetkellä pärjää hieman yllättäen VW Group, jonka myynti väheni lokakuussa vain 31 prosenttia. Myynnin laskusta huolimatta VW on onnistunut kasvattamaan markkinaosuuttaan vuoden 2014 lokakuuhun verrattuna.

Venäjän markkinajohtajan, Ladan, myynti heikkeni lokakuussa peräti 46 prosenttia. Vielä enemmän tappiota kokivat Toyota (48 %) ja Nissan (49 %).

GM on suurin häviäjä Venäjällä (70 %), mutta sille löytyy hyvä selitys, sillä GM veti naapurimaamme markkinoilta sekä Opelin että Chevroletin volyymimallit alhaisen kysynnän vuoksi.

Vuoden ensimmäisen kymmenen kuukauden aikana koko maan autokauppa on 31 prosenttia tappiolla edelliseen vuoteen nähden. Autonvalmistajat joutuvatkin muuttamaan tuotantokapasiteettiaan Venäjällä huonomman kysynnän takia.

Automotive News Europen asiantuntijoiden mukaan Venäjän autokaupan paluu vuoden 2012 tasolle voi viedä vielä kuudesta seitsemään vuotta.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 11.11.2015