Apu

Avun pääkirjoitus: Vannoimme, ettei natsi-Saksan jälkeen vastaavaa tapahtuisi Euroopassa – silti olimme sokeita Venäjän kehitykselle

Avun pääkirjoitus: Vannoimme, ettei natsi-Saksan jälkeen vastaavaa tapahtuisi Euroopassa – silti olimme sokeita Venäjän kehitykselle
Venäjällä on rakennettu omaa houreista todellisuutta jo vuosien ajan. Miten on mahdollista, että maan fasistinen kehitys pääsi yllättämään meidät kaikki? kirjoittaa vastaava päätoimittaja Iina Artima Kyrki.
Julkaistu: 9.5.2022

Suomi kiirehtii historiallisen suurta muutosta turvallisuuspolitiikassaan. Joudumme hakemaan turvaa ja liittoutumaan tilanteessa, jossa ympäröivä maailma on räjähdysalttiimpi kuin vuosikymmeniin.

Suomen valtionjohto on edennyt Nato-hakemuksen suhteen nopeasti ja päättäväisesti. Käytännössä vaihtoehtoja ei ole. On hoettu, että Suomen turvallisuusympäristö muuttui yhdessä yössä 24. helmikuuta, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Todellisuudessa Suomen turvallisuusympäristö muuttui aikaa sitten. Venäjällä on rakennettu omaa houreista todellisuutta jo vuosien ajan. Tuloksena on rusistinen (rusismi on Venäjän versio fasismista) valtio, joka on valmis kansanmurhaan naapurimaassaan.

Nato tuo meille turvaa, mutta meillä on jatkossakin yhteistä rajaa Venäjän kanssa 1 300 kilometriä.

Näin uhkaavassa tilanteessa syyllisten etsiminen on turhaa. Naton kannatus oli Suomessa vaatimatonta vielä helmikuun alussa. Luulimme tai ainakin halusimme ajatella Venäjästä jotain ihan muuta. Mutta ennen pitkää Suomi ja koko Länsi-Eurooppa joutuu perkaamaan sen, miten Venäjä pääsi yllättämään meidät kaikki. Meidät, jotka vannoimme, ettei natsi-Saksan jälkeen vastaavaa enää ikinä tapahtuisi Euroopassa.

Nato tuo meille turvaa, mutta meillä on jatkossakin yhteistä rajaa Venäjän kanssa 1300 kilometriä. Ja niin kauan kuin Putin on vallassa, paluuta vanhaan ei ole. Venäjä on järjestelmällisesti raiskannut, kiduttanut ja murhannut ukrainalaisia siviilejä. Kaikki rajat on ylitetty.

Kommentoi »