Apu

Asuntolainoista yhä suurempi osa ihmisille, joilla on jo paljon velkaa suhteessa tuloihin – Hallitus haluaa velkaantumisen kuriin

Asuntolainoista yhä suurempi osa ihmisille, joilla on jo paljon velkaa suhteessa tuloihin – Hallitus haluaa velkaantumisen kuriin
Kotitalouksien velkaantumisaste on noussut 133 prosenttiin. Velkakatto voisi lohkaista loven asunnosta haaveilevan lainapäätökseen.
Julkaistu: 14.6.2021

Hallitus pyrkii rajoittamaan suomalaisten velkaantumista tuloihin sidotun velkakaton avulla. Ajatuksena on rajoittaa kotitalouksien kokonaisvelkojen kasvamista liian suuriksi suhteessa tuloihin. Velkakatto olisi ehdotuksen mukaan 450 prosenttia vuosi­tuloista. Kokonaisvelkoihin kuuluisivat asuntolainojen lisäksi taloyhtiölainat ja kulutusluotot.

Kotitalouksien velkaantumisaste on noussut ja vuonna 2020 se oli 133 prosenttia. Suomen Pankin mukaan yhä suurempi osa asuntolainoista myönnetään ihmisille, joilla on jo paljon velkaa suhteessa tuloihin. Huolena Suomen Pankilla ovat myös asuntolainojen pitkät takaisinmaksuajat sekä asuntolainojen keskikoon kasvu.

Miten velkakatto vaikuttaisi lainapäätöksiin?

Velkakatto voisi vaikuttaa ensiasunnon ostajien lainapäätöksiin sekä niiden kotitalouksien lainapäätöksiin, joilla on jo runsaasti muita velkoja, kuten esimerkiksi auto- ja mökkilainaa. Esityksen mukaan lainanmyöntäjä voisi kuitenkin myöntää velkakattoa suurempia lainoja enintään 15 prosenttia kokonaismäärästä tietyllä ajanjaksolla. Poikkeuksia voitaisiin tehdä esimerkiksi varallisuuden perusteella.

Kun pankit tekevät asuntolaina­päätöksiä, ne testaavat asiakkaan maksuvalmiutta korkotason nousemisen varalta stressitestillä. Se vaikuttaa asiakkaalle myönnettävän lainan suuruuteen. Vaikka asiakkaan varallisuutta käydään läpi, esimerkiksi kaikki otetut luotot eivät tili­otteista ja pankissa käytävissä keskusteluissa aina selviä.

– Näin pankit saisivat tiedot luotettavasta lähteestä, eivätkä vain asiakkaan kertomana, sanoo edunvalvontajärjestö Finanssialan johtaja Veli-Matti Mattila.

Mattila peräänkuuluttaa ennen velkakaton käyttöönottoa positiivisen luottotietorekisterin käyttöönottoa, jotta pankeilla olisi tarvittavat tiedot asiakkaan tuloista ja menoista. Positiivisen luottotietorekisterin on ­kuitenkin arvioitu valmistuvan aikaisintaan vuonna 2024. Hallituksen velkaantumisen hillitsemistä koskeva lakiluonnos on lähdössä lausuntokierrokselle kesän aikana.

Kommentoi »