Apu

Veljet keskenään

Veljet keskenään
Verkottumisessa ja kaveruudessa ei ole mitään pahaa – niin kauan kuin se pysyy lakien ja moraalin rajoissa.

Saan puistatuskohtauksen aina, kun näen viestin, joka alkaa sanoilla Hyvä Veli. Sanapari henkii menneen maailman miehistä unelmaa, jossa nainen pysyttelee kotona hiljaa ja mahdollisimman kauniina sillä välin, kun urokset hoitavat tärkeät asiat. Suomalainen nainen ei tosin ole tuohon muottiin hevillä istahtanut. On vaadittu äänioikeutta, käyty töissä ja tehty kaikkea muuta epänaisellista.

Hyvä Veli -puhuttelu kertoo valtaa pitävien miesten välisistä tiiviistä henkilökohtaisista suhteista. Kaveria ei jätetä, ja asiat päätetään saunan lauteilla miesten kesken ilman turhia kotkotuksia. Veljeä autetaan uralla eteenpäin, ja siitä on reilua saada vastapalvelus. Hyvä veli -verkostossa palveluksia ei makseta rahalla. Verkottumisessa ja kaveruudessa ei ole mitään pahaa – niin kauan kuin se pysyy lakien ja moraalin rajoissa.

Korruption vastaista työtä tekevä Transparency Suomi teetti vastikään Vaasan yliopiston tutkijaryhmällä kartoituksen Suomen politiikasta, yhteiskunnasta, taloudesta ja kulttuurista. Tämän tutkimuksen mukaan hyvä veli -verkostot ovat laajimmalle levinnyt korruption muoto Suomessa. Viime aikojen uutistarjontaa seuratessa tämä on helppo uskoa.

Hallitusohjelmassa luvataan vahvistaa korruptionvastaista toimintaa johtavaa viranomaisverkostoa. Hallitus lupaa myös selvittää vaihtoehdot vaikutusvallan väärinkäytön kriminalisoimiseksi. Hyvä niin.

Julkaistu: 15.3.2012
Kommentoi »