Velat saataviksi
Puheenaiheet
Velat saataviksi
Euroopan unioni saavutti jo noin kahdennentoista selätysvoittonsa markkinavoimista. Silti ottelu jatkuu yhä, eikä lopullista voittajaa vielä tiedetä.
Julkaistu 14.11.2011
Apu

Silloinen valtiovarainministeri, nykyinen pääministeri Jyrki Katainen julisti ensimmäisen selätysvoiton kesällä 2010 sen jälkeen, kun euromaat ja IMF olivat päättäneet palkita Kreikan selvällä rahalla siitä, että se oli huijannut niitä. Suomen osuus oli tuolloin vaivaiset 1,5 miljardia euroa. Siitäkin jaksettiin pitää meteliä. Nyt vastuut ovat 14 miljardia – ellei sitten kaksi kertaa enemmän, kun oikein laskee.

Jo kauan on ollut selvää, ettei Kreikka pääse koskaan jaloilleen, ellei sen velkoja muuteta saataviksi. Euromaiden päämiehet ottivat merkittävän askeleen tähän suuntaan, kun he päättivät puolittaa hulttiomaan velat.

Toivottavasti tämä selätysvoitto on vihdoin se viimeinen, sillä veronmaksajat eivät kestä niitä yhtään lisää.

Kuoliaaksinaurattaja

Paavo Väyrysen matka koko kansan presidentiksi on pitkä. Tällä hetkellä hän on vain suunnilleen puolen keskustan ehdokas. Puoluejohdosta ei taida löytyä ainoatakaan, joka tosissaan tukisi häntä ja uskoisi hänen mahdollisuuksiinsa.

Väyrynen pyrkii koko kansan presidentiksi vanhalla tutulla menetelmällään: julistamalla, että hän on aina oikeassa ja kaikki muut väärässä. Mutta on hänessä myös uutta: keskustan vaaliristeilyllä ja Helsingin kirjamessujen vaalipaneelissa nähtiin rento ja itseironinen, kansaa naurattava Väyrynen. Jos hän jaksaa vaalia näitä ominaisuuksiaan läpi totisen vaalitaiston, hän saattaa yllättää sekä oman puoluejohtonsa että Suomen kansan.

Toiselle kierrokselle hänen on kuitenkin äärimmäisen vaikea päästä jo sen vuoksi, että hän joutuu kilpailemaan Timo Soinin kanssa samoista EU-kammoisista äänestäjistä. Soini ei myöskään jää toiseksi koko kansan huuliveikkona, kunhan kehiin ehtii.

Rikos ja rangaistus

Kirjamessujen presidenttipanelistit jakautuivat Leo Tolstoin ja Fjodor Dostojevskin ihailijoihin. Aku Ankka ei saanut tässä vaalissa yhtään ääntä.

Ehdokkaat esittelivät myös omaa kirjallista tuotantoaan. Vakuuttavin tuotanto on Väyrysellä, joka on kirjoittanut muun muassa klassikon Rikos ja rangaistus. Rikos on se, että hänen presidenttitiensä on tähän asti kepulikonstein aina katkaistu. Rangaistus on se, että hänet nyt vihdoin valitaan.

Myös Paavo Lipposen teos Sota ja rauha on maailman tunnetuimpia romaaneja. Sota oli ennen. Rauha on nyt, kun presidentiksi pyrkii leppoisa vanhempi valtiomies.

Sauli Niinistön tunnetuin teos on näytelmä Saituri. Se käsittelee hänen aikaansa Suomen valtiovarainministerinä ja eduskunnan puhemiehenä.

Pekka Haaviston romaani Don Quijote kertoo toivottomasta taistelusta tuulimyllyjen puolesta.

Kiire kieltäytyä

Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg on ilmoittanut, ettei pyri presidentiksi.

Vaalioikeutettuja on noin 4,5 miljoonaa. Heidän on kieltäydyttävä 7.12. mennessä, jolloin ehdokashakemuksetkin on jätettävä. Muuten kaikista heistä tulee presidenttiehdokkaita.

Heittolaukauksia

Aina se on tiedetty. Leipä on myrkyistä pahin. Kaikki sitä syöneet ovat kuolleet.

Ennenkin ihminen joutui leivättömän pöydän ääreen, jos oikein huonosti kävi.

Leipäpapit, leipäsudet ja pullahiiret eivät voi koskaan karpata.

Karppaajalle kävi lopulta nolosti. Hän leipääntyi.

Karmea tilanne – lapset huutaa leipää ja talossa ei ole viinan tilkkaa (sananlasku Ylitorniolta).

Ei ole varaa karpata, kun tekee leipätyötä nälkäpalkalla.

Kommentoi »