Apu

Veikkausliigan mestaruustaisto tiivistyy, HJK kauden epäonnistuja: ”Suurin syyllinen voi löytyä peilistä”

Veikkausliigan mestaruustaisto tiivistyy, HJK kauden epäonnistuja: ”Suurin syyllinen voi löytyä peilistä”
Veikkausliigan kuuden joukkueen Mestaruussarjaa on jäljellä kolme kierrosta, joista viimeinen pelataan 19. lokakuuta. Ykkössijasta taistelevat KuPS, Inter ja Ilves. Kauden suurin alisuorittaja HJK uhkaa pudota myös europeleistä, mutta saisiko sekään seuraa tarkistamaan toimintatapojaan ja johtamiskulttuuriaan?
Julkaistu: 23.9.2019

Kuopion Keskuskentällä luulisi olevan perjantaina tupa täynnä, vaikka – tai pikemmin koska – savolaiskatsojat ovat tunnettuja tuulella käymisestään ja tietystä opportunismistaan. Sarjajohtaja KuPS kohtaa silloin Tampereen Ilveksen, joka väijyy kolmen pisteen päässä. Välissä on Turun Inter, joka hävisi juuri Ilvekselle Tiemoko Fofonan lisäajalla tekemällä 1–0-maalilla viime sunnuntaina.

Paljon jännittävämmäksi ei kultataisto voisi mennä. Kuopiossa odotus on erityisen latautunutta, sillä takavuosien suurseuran KuPSin edellisestä mestaruudesta on 43 vuotta.

Koska Ilves on sinettiä vailla varmasti neljän parhaan joukossa, mestaruussarjan neljäs joukkue pääsee suoraan eurolopputurnauksen finaaliin. Mestaruuden, mitalisijojen ja suorien eurocup-paikkojen lisäksi neljännellä sijalla on siis iso merkitys

Kauden suurin epäonnistuja on resursseihin ja tavoitteisiin nähden HJK, joka on jo menettänyt mahdollisuutensa mestaruuteen. Mikäli joukkue jää neljän parhaan ulkopuolelle, ei ole liioiteltua puhua katastrofista, vaikka paikkaa Euroopan liigassa voi hakea myös sijoille 3.–7. päätyvien joukkueiden haastajaturnauksesta.

HJK:ssa on linjattu menestys eurokentillä jopa mestaruuden tavoittelua tärkeämmäksi asiaksi. Kyse on yhtä lailla taloudesta kuin urheilullisesta uskottavuudesta. Europelit tuovat rahaa kassaan ja ovat tärkeimpiä näyteikkunoita myös siinä, käyvätkö pelaajat kaupaksi kansainvälisillä seuramarkkinoilla.

– Ensi kaudelle on useampi budjetti sen mukaan, ollaanko europeleissä vai ei. Olisihan niistä putoaminen paha epäonnistuminen, mutta yksi kausi on silti vain yksi kausi. Kukaan ei ole kuollut, ja meillä on niin vahva tase, ettei HJK:n talous heilahda europeleistä juuri mihinkään. Toki se vaikeuttaisi ensi kauden toimintaa, kommentoi HJK:n pääomistaja Olli-Pekka Lyytikäinen.

”Pitkän aikavälin valintojen summa”

Klubi antoi pitkän epäröinnin ja ristivedon jälkeen toukokuun lopussa potkut päävalmentaja Mika Lehkosuolle. Tilalle tullut Toni Koskela ei ole saanut pelillis-henkisiä lukkoja auki eikä alisuorittamista loppumaan. Yhdeksi HJK:n ongelmaksi on nostettu johtavien pelaajien puute.

Tähän häijympi voisi tokaista, että johtajuutta on vaikea yhtäkkiä taikoa tyhjästä. Mika Lehkosuon joukkueisiin ei haluttu vahvoja pelaajahahmoja, koska heillä tuppaa olemaan omiakin näkemyksiä ja kanttia vaatia valmentajalta muunkinlaista kuin mekaanisesti asemaan perustuvaa auktoriteettia.

– Kaikkien pitää parantaa suoritustasoaan, minä mukaan lukien. Vaikeudet ovat koko kauden tapahtumien, valintojen sekä päätösten summaa. Yksittäistä syytä ei ole. Alkukesän piristymisestä huolimatta emme ole vielä missään vaiheessa onnistuneet oikaisemaan trendiä pysyvästi, Toni Koskela muotoilee.

Koskelalle sarjan kärjestä löytyvät joukkueet eivät ole yllätys.

– KuPS, Inter ja Ilves ovat keskenään hyvin erityyppisiä joukkueita niin pelitavan, valmennuksen kuin pelaajaprofiilien puolesta, mutta kaikissa tehdään hyvää työtä.

Entä Koskelan oma työ ja varsinkin työrauha: onko sitä? Kysymys saa nuoren valmentajan naurahtamaan:

– Työrauha on. HJK:ssa on aina odotus, että joukkue voittaa: on itsestään selvää, että kukaan ei voi olla tyytyväinen. Mutta joukkueen arjessa ei auta kuin uskoa, tehdä töitä kohti parempaa huomista ja saada akuutit ongelmat selätetyksi. Europelien suhteen kaikki on kuitenkin yhä omissa käsissä, mutta yhtä selvää on, että meidän pitää parantaa

Olli-Pekka Lyytikäisen mukaan sarjan tasaisuus voi olla yleisölle ja Veikkausliigan kiinnostavuudelle vain hyvä asia, mutta ”HJK:n edustajana en voi olla siitä kovin iloinen”.

– En tarkoita, että meidän pitäisi olla aina karussa muilta, mutta kyllä suurin syyllinen tähän tilanteeseen taitaa löytyä peilistä. Jatkossa tulee varmasti muutoksia niin joukkueen kokoamiseen, siihen käytettäviin resursseihin, painopistealueisiin kuin harjoitteluunkin.

Mestaruussarjan seuraavat ottelut: pe 27.9. KuPS–Ilves, la 28.9. FC Inter–FC Honka ja HJK–IFK Mariehamn.

Apu on yksi HJK:n pääsponsoreista ja osa A-lehtien konsernia.

1 kommentti