Apu

Veikkauksen tulos romahtaa tänä vuonna satoja miljoonia koronan takia – Avun hankkima muistio paljastaa karut luvut

Veikkauksen tulos romahtaa tänä vuonna satoja miljoonia koronan takia – Avun hankkima muistio paljastaa karut luvut
"Ne ihmiset kärsivät, joille näitä palveluja tehdään", sanoo Pelastakaa lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.
Julkaistu: 15.6.2020

Veikkauksen vuoden 2020 tulos tulee koronan vuoksi olemaan merkittävästi pienempi kuin ennakoitiin. Tämän vuoden tulos on yhtiön tämänhetkisen arvion mukaan 650 miljoonaa euroa, joka on 300 miljoonaa euroa vähemmän kuin talousarvioon oli kirjattu. Lisäksi valtiolta jää saamatta arpajaisveroa noin 50 miljoonaa euroa.

Tiedot käyvät ilmi 9. kesäkuuta päivätystä VNK:n ja Veikkauksen muistiosta, jonka Apu sai tehtyään tietopyynnön Veikkauksen tuottokehityksestä Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosastolle. Omistajaohjausosaston finanssineuvos Esko Pyykkäsen mukaan Veikkauksen tulosnäkymän ennustettavuus on edelleen epävarma mutta suuruusluokka on oikeansuuntainen.

Ennen koronaa Veikkauksen tämän vuoden tuotoksi oli arvioitu noin 950 miljoonaa euroa.

Veikkauksen vuoden 2021 tulokseksi ennakoidaan 750 miljoonaa euroa. "Vuoden 2021 tulosta arvioitaessa on hyvä ottaa huomioon fyysisiin automaatteihin tuleva pakollinen tunnistautuminen ja niissä todennäköisesti käyttöön otettavat pelirajat", muistiossa todetaan.

Pelikoneet suljettiin viruksen hidastamiseksi

Veikkaus Oy sulki rahapeliautomaatit ja pelisalit maaliskuun 14. päivänä koronaviruksen takia. Näin rahapeliyhtiö vähensi viruksen leviämisen riskiä.

Muistiossa todetaan myös, että "isossa kuvassa Veikkauksen tarjonnassa pelaaminen ei näytä siirtyneen verkkoon".

Veikkauksen tuotto jaetaan vuosittain avustuksina sosiaali- ja terveysjärjestöille, taide-, liikunta- ja nuorisotyöhön sekä hevosurheiluun ja -kasvatukseen. Siksi rahapelikoneiden hiljeneminen hankaloittaa myös järjestöjen toimintaa.

Veikkaus ei halunnut aiemmin kommentoida Avulle koronaviruksesta aiheutuvaa tuoton laskua tai kertoa tuoreimpia arvioita luvuista. Yhtiö on valottanut koronasta johtuvia euromenetyksiä tiedotteessa huhtikuun lopussa.

Sen mukaan viikoilla 12–16 Veikkaus jäi yli 60 miljoonaa euron päähän alkuperäisistä ennakoinneistaan. Pelikatetta kertyi viiden viikon aikana noin 95 miljoonaa euroa. Ilman poikkeustilannetta pelikatetta olisi yhtiön mukaan kertynyt noin 160 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 Veikkauksen pelikate oli noin 1,7 miljardia euroa.

Pelikate merkittävästi heikompi koronakriisin aikana

Muistiosta käy ilmi, että pelikate on laskenut merkittävästi koronakriisin aikana. Normaaliolosuhteissa viikoittainen pelikate olisi ollut keskimäärin noin 30 miljoonaa euroa. Nyt toteuma on ollut alle 20 miljoona euroa.

Lasten oikeuksia ajava Pelastakaa Lapset ry on esimerkki järjestöstä, joka rahoittaa toimintaansa osin Veikkauksen tuotoilla. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA jakaa avustuksia – siis Veikkauksen peleistään saamia tuottoja – alan järjestöille.

– Se, että Pelastakaa Lapsilta leikataan, ei ole se juttu. Mutta sen seurauksena ne ihmiset kärsivät, joille näitä palveluja tehdään, sanoo Pelastakaa lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

Vielä toistaiseksi ei ole arvioita siitä, kuinka pahasti lovi Veikkauksen tuotoissa vaikuttaa järjestöjen ja esimerkiksi kuntien toimintaan tulevina vuosina.

Hallitus on linjannut, että alentunut tuotto hyvitetään Veikkausrahan saajille täysmääräisesti tämän vuoden osalta. Budjettiriihessä hallituksen on tarkoitus linjata laajemmin rahapelitoiminnan tulevaisuudesta.

2 kommenttia