Tuulilasi

Vehkeillä on väliä – "vanhat kalsarit eivät käy"


Monen autoilun ystävän mielessä siintävät jo kauniit kesäpäivät tien päällä.
Kuvat Biltema

Ennen kuumalle moottoritielle kurvaamista on syytä suorittaa perusteellinen auton vahaus. Käsintehdyllä vahauksella saa kestävämmän lopputuloksen kuin piipahduksella autopesulaan. Kunnon apuvälineet ovat kuitenkin tarpeen – vanhat kalsarit eivät käy kiillotusliinoista, muistuttaa Biltema.

Auton vahaus tulisi suorittaa kaksi kertaa vuodessa, jotta maalipinta säilyy mahdollisimman hyvänä ja auto säilyttää arvonsa.

Alkukesällä suoritettu vahaus suojaa kesäkaaraa tehokkaasti ympäristötekijöiden haittavaikutuksilta, kuten ilmansaasteilta ja auringon UV-säteilyssä haalistumiselta.

Markkinoilla on runsaasti erilaisia vahoja ja vahasarjoja, joista voi valita parhaan vaihtoehdon oman auton tarpeisiin. Vanhoille maalipinnoille kannattaa valita voimakkaasti puhdistava ja uudistava vaha. Uudemmalle autolle taas sopivat kiiltoa lisäävät tuotteet. Saatavilla on auton väriä korostavia vahoja, ja esimerkiksi metalliväreille on omat tuotteensa.

Autopesuloiden vahausohjelmilla saa autoon kevyen ehostuksen, joten paras tapa saada kestävä vahapinta on suorittaa vahaus käsityönä.

Bilteman muistilista vahaajalle:

  • Älä vahaa autoa auringonpaisteessa. Vältä myös sadekeliä, sillä ilmankosteus voi vaikuttaa vahauksen lopputulokseen.
  • Pese auto aina perusteellisesti ennen vahauksen aloittamista – pienikin hiekanjyvä voi tehdä maalipintaan ikävän naarmun. Anna pinnan kuivua varjoisassa paikassa.
  • Varaa itse vahaukseen muutama tunti aikaa, kiire näkyy helposti työn jäljessä.
  • Työstä yksi puoli autosta kerrallaan siten, että levität vahan ja kiillotat sen kiillotus- tai monikäyttöliinalla. Näin vaha ei pääse liiaksi kuivumaan auton pintaan.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 29.5.2014