Apu

Vauhtimuurahainen etenee sekunnissa 108 kertaa oman pituutensa verran – Päihittäisi mennen tullen Usain Boltin

Maailman nopein muurahainen löytyi Tunisian tulikuumasta hiekasta.
Kuvat Matthias Wittlinger

Saharan hopeamuurahainen (Cataglyphis bombycina) pinkoo sekunnissa 855 millimetrin matkan. Se tarkoittaa, että se etenee sekunnissa 108-kertaisesti oman ruumiinsa pituuden.

Jos pikajuoksija Usain Bolt pääsisi vastaavaan nopeuteen suhteessa omaan pituuteensa, olisi hänen huippunopeutensa noin 800 kilometriä tunnissa.

Muurahaisen rakettimainen vauhti taltioitui saksalaisen Ulmin yliopiston tutkijoiden kameraan. Kovassa kiitolaukassa eläimen kaikki kuusi jalkaa ovat samaan aikaan ilmassa.

Vikkelät koivet ovat valttia, kun niiden alla on yli 50-asteista hiekkaa. Saharan hopeamuurahaista peittää erikoisrakenteinen karva, joka heijastaa tehokkaasti auringonsäteilyä tulikuumissa olosuhteissa.

Aurinkoa seuraamalla se myös löytää ruuanhakumatkoiltaan lyhimmän reitin takaisin pesään.

Tutkijat houkuttelivat pääosin pesissään viihtyviä Saharan hopeamuurahaisia esiin niiden herkkuruualla, jauhopukki-nimisillä hyönteisillä. Kuvausten jälkeen pesä kaivettiin esiin ja vietiin Saksaan.

Kun lämpöä oli vain 10 astetta, muurahaisten vauhti hidastui 57 millimetriin sekunnissa. Tutkimus on julkaistu Journal of Experimental Biology -lehdessä.

Julkaistu: 5.11.2019
Kommentoi »