Tuulilasi

Väsyneenä ratissa? - Näin paljon onnettomuusriskisi lisääntyy


Yhdysvaltalaisen UCLA:n yliopiston ja Tel Avivin yliopiston tutkimus osoittaa, kuinka vaarallista on ajaminen väsyneenä.
Kuvat All Over Press

Tutkimuksessa mitattiin eripituisia yöunia nukkuneiden koehenkilöiden aivojen nopeutta ja huomiokykyä 1500 aivosolun alueella. Tutkijat huomasivat, että mitä väsyneempi ihminen on, sitä kauemmin kestää viesti silmän verkkokalvolta aivoihin. Tutkijoiden mukaan väsymystilaa voi verrata juopuneena ajamiseen.

“Tästä huolimatta ei ole olemassa mitään laillisia tai lääketieteellisiä rajoja sille, kuinka väsyneenä autoa voi ajaa. Tutkimuksessa huomasimme, että aivot toimivat väsyneenä hitaasti, kaikki reaktiot kestävät paljon pidempään kuin pirteänä”, sanoo tutkimusjohtaja Dr. Itzhak Fried Auto Expressille.

Myös aikaisemmat tutkimustulokset ovat hyvin samankaltaisia.

Tutkijat perkasivat myös 4751 auto-onnettomuutta. Kuljettajan väsymys oli syynä seitsemään prosenttiin kaikista onnettomuuksista, mutta peräti 21 prosenttiin kuolemaan johtaneista onnettomuuksista.

Tutkijoiden mukaan alle neljän tunnin yöunet lisäävät onnettomuusriskiä 11,5-kertaiseksi, 5-6 tunnin yöunetkin kaksinkertaiseksi.

Julkaistu: 7.11.2017