Eeva

Vastuun kasvattama kuningatar Elisabet II

Vastuun kasvattama kuningatar Elisabet II
Elisabet II on puolustanut Ison-Britannian kuningashuonetta jo lähes 70 vuotta. Hän kasvoi kuningattareksi aikana, jolloin maailma kuohui.

Kuningatar Elisabet II sisäisti varhain vastuun ja velvollisuuden merkityksen. jo teini-ikäisenä hän opiskeli päättäväisesti taitoja, joita hän tarvitsisi tulevassa tehtävässään. Hän ei kuitenkaan halunnut kantaa taakkaansa yksin.

Kruununprinsessa Elizabeth tapasi tulevan miehensä, Kreikan prinssi Philip Mountbattenin, ensimmäisen kerran Dartmouthin laivastoakatemiassa vuonna 1939. Elizabeth oli tuolloin 13-vuotias koululainen ja Philip 18-vuotias kadetti. Suhdetta yritettiin kaikin keinoin piilotella, mutta pian ihmiset alkoivat puhua.

Sota-aikana nuoret olivat kirjoittaneet ahkerasti toisilleen. Elokuussa 1946 he kihlautuivat epävirallisesti. Kuningas Yrjö VI halusi pitää asian salassa, sillä hän ei halunnut, että uutinen veisi huomion perheen pitkältä edustusmatkalta Etelä-Afrikkaan.

Matkan aikana Elizabeth tuli täysi-ikäiseksi. Hän piti 21-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi kuuluisan puheensa, joka radioitiin kaikkialle.

”Minä vannon teidän kaikkien edessä, että koko elämäni, olkoon se pitkä tai lyhyt, on omistettu teidän ja koko brittiläisen imperiumin, johon me kaikki kuulumme perheenjäseninä, palvelemiselle. Minulla ei ole voimia täyttää tätä lupausta yksin, ellette te tule tuekseni, ja siksi pyydän teitä tekemään niin”, kruununprinsessa lausui.

Elizabeth halusi rinnalleen myös aviomiehen, Philipin. Kuningas antoi periksi.

Yrjö VI oli sairastellut pitkään, joten häiden jälkeen suuri osa edustusvelvollisuuksista oli siirtynyt Elizabethin harteille. Matkalla Elizabeth oli myös silloin – tällä kertaa Keniassa – kun hänen isänsä odottamatta kuoli helmikuussa 1952. Seuraavana kesänä 25-vuotias Elizabeth kruunattiin kuningatar Elisabet II:ksi.

Tapaus oli historiallinen myös siksi, että se oli ensimmäinen kerta, kun kruunajaiset kuvattiin. Eevan nimimerkki Rip. kävi helsinkiläisessä elokuvateatterissa katsomassa tilaisuudesta tehdyn värifilmin, jota hän piti ainutlaatuisena elämyksenä.

”Näemme nuoren naisen, jonka hennoille harteille asetetaan kuningatarviitta, jonka käsiin luovutetaan hallitsijan valtikka ja jonka jalkojen juureen lasketaan lähes 600 miljoonan alamaisen uskollisuus”, Rip. kirjoitti näkemästään.

Lue koko juttu Eevasta 6/2019.

Julkaistu: 6.6.2019
Kommentoi »