Apu

Vastaamon tietomurrosta tehty 25 000 rikosilmoitusta – Keskusrikospoliisi: "Tämä rikos on ratkaistavissa – läpimurto voi tulla pian"

Vastaamon tietomurrosta tehty 25 000 rikosilmoitusta – Keskusrikospoliisi: "Tämä rikos on ratkaistavissa – läpimurto voi tulla pian"
Keskusrikospoliisi perkaa Vastaamo-aineistoa. Läpimurto voi olla lähelläkin.
Julkaistu: 1.2.2021

Keskusrikospoliisin mukaan psykoterapiakeskus Vastaamosta lokakuussa varastetuilla potilaskertomuksilla, eli asiakkaiden keskusteluilla terapeuttiensa kanssa, ei ole ainakaan vielä saatu tehtyä rahaa.

– Kuten muissakin tietomurtorikoksissa, suurempi rikosriski kohdistuu henkilötietojen, eli henkilöturvatunnuksen ja yhteystietojen sekä maksukorttien väärinkäyttöön. Niiden kanssa uhrien kannattaa olla vielä valppaana, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen keskusrikospoliisista.

"Jos tietomurron uhrit haluavat olla mukana oikeusprosessissa hakemassa korvauksia ja oikeutta, rikosilmoitus kannattaa vielä tehdä."
Rikoskomisario Marko Leponen, KRP

Tammikuun lopussa internetin anonyymiin Tor-verkkoon vuodettiin Vastaamon tietomurrossa varastettuja henkilö- ja potilastietoja, tiettävästi samoja, joita varkaat tai kiristäjät levittelivät syksyllä.

Keskusrikospoliisi ei tiedä, ovatko tietomurron tehneet varkaat samoja, jotka yrittivät kiristää Vastaamon terapia-asiakkaita suoraan sähköpostilla lokakuussa – eikä sitä, ovatko nyt tietoja levittäneet tahot samoja kuin aikaisemmin.

– Teemme tutkinnassa nyt paljon näkymätöntä työtä, eli käymme läpi suurta tietoaineistoa. Työtä on paljon tehtävänä, jotta tarvittava näyttö saadaan, mutta tämä rikos on ratkaistavissa. Läpimurto voi tulla pian tai sitten siinä menee aikaa, Leponen sanoo.

Myös työntekijät tutkinnan kohteena

Vastaamon tietomurrosta on tehty 25 000 rikosilmoitusta, mutta uhreja on noin 30 000. Parikymmentä Vastaamon asiakasta on ilmoittanut maksaneensa syksyllä kiristäjille vaadittuja 50–200 euron lunnaita.

– Rikosilmoituksen tekeminen ei ole esitutkinnan kannalta kriittistä, sillä näyttömme rikoksesta saadaan muualta kuin uhreilta. Mutta jos tietomurron uhrit haluavat olla mukana oikeusprosessissa hakemassa korvauksia ja oikeutta, rikosilmoitus kannattaa vielä tehdä.

Keskusrikospoliisi tutkii myös terapiakeskus Vastaamon tietoturvatasoa. Rikoskomisario Leposen mukaan yhtiöstä tutkitaan noin kymmentä työntekijää epäiltynä mahdollisesta tietosuojarikoksesta.

– Tutkimme, olivatko jotkut työntekijät törkeällä huolimattomuudella tai tahallisuudella käsitelleet asiakastietoja niin, että ne pääsivät vaarantumaan.

Vastaamon tietosuojan riittävyys on puolestaan Tietosuojavaltuutetun työkenttää. Virasto voi rangaista yritystä vastuunsa laiminlyömisestä.

Psykoterapiakeskus Vastaamon toiminta on vaarassa. Keskus vaihtoi enemmistöomistajaa keväällä 2019. Nyt uusi omistaja, holding-yhtiö PTK Midcon, vaatii yrityskaupan purkamista. Sen mukaan Vastaamon entinen toimitusjohtaja ja omistaja Ville Tapio tiesi tietomurrosta sekä kiristysviesteistä jo kaupoista neuvotellessaan, mutta ei kertonut tiedoistaan ostajalle. Tapio kiistää väitteet.

Tietomurron jälkeen toimitusjohtajaksi tuli Heini Pirttijärvi, joka kuitenkin irtisanoutui tehtävästään tammikuussa. Tammikuun lopussa Vastaamon yhtiökokous asetti yhtiön selvitystilaan, eli pahimmassa tapauksessa terapiakeskusta uhkaa konkurssi.

Tästä on kyse

Psykoterapiakeskus Vastaamo paljasti lokakuussa, että sen asiakastietoja oli varastettu tuhansittain. Yritystä ja sen asiakkaita kiristettiin maksamaan lunnaita, jotta henkilökohtaisia tietoja ei levitettäisi.

Tietomurron seuraukset kävivät niin raskaiksi psykoterapiakeskus Vastaamolle, että tammikuun lopussa yhtiökokous asetti yrityksen selvitystilaan. Terapeuttien potilassuhteet jatkuvat toistaiseksi.

Kommentoi »