Apu

Vastaamon tietomurto: Rikollisten tavoitteena taloudellinen hyöty – Informaatiovaikuttaminen myös mahdollinen motiivi

Vastaamon tietomurto: Rikollisten tavoitteena taloudellinen hyöty – Informaatiovaikuttaminen myös mahdollinen motiivi
Vastaamon tietomurron tehneitä kyberrikollisia tuskin kiinnostaa levitellä arkalauontoisia tietoja verkkoon huvin vuoksi.
Julkaistu: 28.10.2020

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron tehneet sekä tietovuodolla terapia-asiakkaita kiristävät rikolliset tavoittelevat rikoksellaan todennäköisesti taloudellista hyötyä, sanoo kriisiviestinnän ammattilainen, entinen rikoskomisario Petri Launiainen.

– Tämän tyyppistä kyberrikollisuutta tehdään hyvin usein taloudellisen hyödyn toivossa. Toki on mahdollista, että kiristäjillä on muitakin motiiveja, hehän ovat tiettävästi kommentoineet Vastaamon toimintaakin jossain, viestintäyhtiö Gestion Communicationin omistava Launiainen vahvistaa.

Keskusrikospoliisin tekemän rikostutkinnan yksi tavoite onkin selvittää myös rikollisten motiivi rikoksille.

– Tässä voi olla erilaisten motiivien yhdistelmä, joskushan kyberrikoksissa on myös informaatiovaikuttamisen näkökulma, eli kaivetaan tietoa, jota voidaan hyödyntää myöhemmin jotenkin, Launiainen pohtii.

Uhreille helpottava tieto on se, että näiden rikollisten ensisijainen tavoite tuskin on levitellä potilaskertomustietoja missään vain niiden sisältämän arkaluontoisen tiedon vuoksi.

– Vertaisin tilannetta siihen, että hakkeri veisi yksittäisen ihmisen sähköpostin sisällön. Ei hän ole kiinnostunut yksittäisen henkilön viesteistä, vaan mahdollisesta taloushyödystä, jota voi sähköpostiosoitetta tai henkilötietoja käyttämällä saada.

Kommentoi »