Apu

Vastaamolla on ollut valtavasti asiakkaita – Miksi siitä tuli niin suosittu?

Vastaamolla on ollut valtavasti asiakkaita – Miksi siitä tuli niin suosittu?
Pahasti ruuhkautuneet kunnalliset mielenterveyspalvelut ovat ajaneet potilaita yksityisten terveysyritysten käyttäjiksi. Vastaamon verkkopalvelut ovat houkutelleet erityisesti nuoria.
Julkaistu: 4.11.2020

Vuonna 2008 perustettu Psykoterapiakeskus Vastaamo siirsi psykoterapeuttien perinteiset kotivastaanotot nykyaikaisiin terapiakeskuksiin muiden lääkäri- ja terveydenhuoltopalveluiden tapaan ja tarjosi ensimmäisenä terapiaa verkkoneuvontana. Potilaat ja terapeutit saattoivat löytää toisensa digitaalisella alustalla ilman byrokratiaa tai kunnallislääkärin lähetteitä.

Vastaamon perustajajäsenet, psyko­terapeutti Nina Tapio ja hänen poikansa, ohjelmistokehittäjä Ville Tapio kertoivat Talouselämä-lehden haastattelussa vuonna 2017, että heidän verkkopalveluitaan oli haastatteluhetkeen mennessä käyttänyt kaksi miljoonaa asiakasta, joista 700 000 oli käyttänyt palveluita viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Tapioiden mukaan Vastaamo.fi-verkkopalvelu syntyi vuonna 2008 äidin ja pojan ammatillisen osaamisen liittämisestä yhteen. Yritys tarjosi aluksi terapiaa vain verkkopalveluna ja tähtäsi kansainvälisille markkinoille.

Toinen syy yhtiön suosioon lienee se, että pahasti ruuhkautuneet kunnalliset mielenterveyspalvelut ovat ajaneet potilaita yksityisten terveysyritysten käyttäjiksi. Vastaamon helppokäyttöiset verkkopalvelut ovat houkutelleet erityisesti nuoria, digitaaliseen maailmaan syntyneitä potilaita.

Ruuhkaa lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin

Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) yhteisarviointi totesi viime vuonna, että lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin on pääkaupunkiseudulla ruuhkaa.

Kaupunkien tiedotteen mukaan hoitoon pääsyn odotusaika oli venynyt vuonna 2018 lastenpsykiatriassa ja nuorisopsykiatriassa, samoin kuin niiden potilaiden määrä, jotka olivat odottaneet hoitoon pääsyä yli kolme kuukautta.

Terapiakeskus Vastaamon liikevaihto oli viime vuonna 14 miljoonaa euroa, eli 28 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Lokakuussa 2020 sillä oli 25 vastaanottokeskusta 23 suomalaisessa kaupungissa.

Lokakuun lopulla Vastaamon hallitus vapautti vuodesta 2013 yhtiön toimitusjohtajana toimineen Ville Tapion tehtävistään välittömästi. Yhtiön mukaan Tapio oli pimittänyt tietomurtoa puolentoista vuoden ajan. Keskusrikospoliisi kertoi viime viikon perjantaina, ettei se toistaiseksi epäile Tapiota rikoksesta.

Kommentoi »