Tuulilasi

Varoitus autoilija: kohta saat kyytiläisen, vaikka et haluaisi!

Varoitus autoilija: kohta saat kyytiläisen, vaikka et haluaisi!
Taksimarkkinoita mylläävä Uber aloittaa toimintansa Suomessa.
Julkaistu: 19.11.2014

Alussa palvelua kokeillaan Helsingissä, mutta laajeneminen muualle maahan on harkinnassa.

Uberin palvelut perustuvat älypuhelinten kyytisovellukseen, joka tunnistaa käyttäjän sijainnin puhelimen GPS-toiminnon avulla ja ilmoittaa sijainnin perusteella lähimmän vapaan kuljettajan.

Matkustajat voivat tulevaisuudessa tilata kyydin mihin tahansa Helsingissä – vain painiketta napauttamalla. Palvelu toimii ilman käteistä rahaa, sillä kyyti maksetaan luottokortilla sovelluksen kautta. palvelu on tunnettu nopeudestaan, ja esimerkiksi Tukholmassa keskimääräinen noutoaika on 3–4 minuuttia.  Laatua valvotaan arvostelujärjestelmällä, jossa matkustajat pisteyttävät jokaisen kyydin.

Tukholmasta tuttu

Uber käynnistää UberBLACK-palvelunsa kolmessa pohjoismaisessa pääkaupungissa, helsingissä, Kööpenhaminassa ja Oslossa.

Kyytipalvelu on korkeatasoiseen asiakaskokemukseen tähtäävä palvelu, ja UberBLACK- kuljettajilta vaaditaan taksiluvan lisäksi tasokas, esimerkiksi Teslan, Mercedes E- tai S-luokan tai BMW 5/7 -sarjan tasoinen ajoneuvo. Palvelu on yksi monista Uber-tuotteista, jotka yhdistävät matkustajat ja kuljettajat toisiinsa.

Tästä päivästä alkaen kyytiä vailla olevan helsinkiläisen tarvitsee ainoastaan ladata älypuhelimeensa ilmainen Uber-sovellus, minkä jälkeen hän voi tilata muutamassa minuutissa kyydin.

Kuten muissakin Uber-sovelluksissa, matkustajalle lähetetään ennen matkaa kuljettajan nimi, valokuva ja rekisteritiedot, ja perille päästyään asiakkaat saavat yhteenvedon matkasta sekä tarkan GPS-kartan reitistä. UberBLACK-palvelussa jokainen auto, kuljettaja ja matka on täysin vakuutettu.

Uber käynnistää UberBLACKin lisäksi uberPOP-kyydinvälityspalvelun, jossa yhtiö selvittää kuuden kuukauden kokeilujakson aikana, miten kyydinvälitys voidaan järjestää Helsingissä. pop-kuskeilta ei vaadita taksilupia.

"Uber on osoittautunut erittäin suosituksi Ruotsissa, missä on käytössä useita Uberin palveluista. Toivomme, että palvelumme saavuttavat samanlaisen suosion myös muualla Pohjoismaissa", sanoo Uberin Iso-Britannian, Irlannin ja Pohjoismaiden markkinoiden johtaja Jo Bertram tiedotteessa.

Uber toimii parhaillaan yli 230 kaupungissa 46 eri maassa.

Yllätysmatkustajia

Uberin palvelut ovat tuoneet suurkaupunkeihin mukanaan lieveilmiöitä.

Useat suurkaupungeissa autoilevat ihmiset ovat kertoneet väärinkäsityksistä, joissa heitä on luultu Uber-kuskeiksi.

Joskus kyytiin halutaan puoliväkisin, kun autoon hyppää odottamaton matkustaja, joka luulee tien varteen pysähtynyttä autoa Uberista tilaamakseen kyydiksi.

Härskeimmät kyydittävät ovat yrittäneet pummata kyytiä autoilijalta, vaikka tämä ei Uber-kuski olekaan.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin. 

Kommentoi »