Apu

Varo, ettet menetä veronpalautuksiasi – monelta ne jäävät saamatta huolimattomuuden vuoksi


Vuosittain arviolta miljoonat eurot jäävät palauttamatta täysin turhaan tilitietojen puuttumisen vuoksi.
Kuvat Fotolia

Veronpalautukset ovat monelle joulun pelastus. 11. joulukuuta maksettavissa palautuksissa ei ole kyse mistään pikkusummista, sillä tänä vuonna noin 3,6 miljoonaa asiakasta saa verottajalta takaisin yhteensä noin 2,9 miljardia euroa.

Matkassa on kuitenkin vielä yksi mutka. Verohallinnon ylitarkastaja Irene Laine kertoo, että vielä 61 000 asiakasta on jättänyt ilmoittamatta tilinumeronsa.

Jos tilinumeroa ei ilmoiteta ollenkaan, verottaja laittaa kansalaiselle maksuosoituksen, mikäli hänelle on tiedossa Suomessa osoite. Alle 15 euron maksuosoitus edellyttää yhteydenottoa, Verohallinto ei maksa sitä suoraan pankin palvelumaksun vuoksi.

Vanhenemisaika 5 vuotta

Maksuosoitus on lunastettavissa veronpalautuspäivästä eteenpäin 28 päivän ajan eli noin tammikuun puoliväliin. Jos palautusta ei lunasteta, se palautuu pankista verottajalle. Asiakkaalle lähetetään vielä kerran tilinumerokyselykirje ja tilinumeron voi ilmoittaa Omavero-palvelussa.

Rajattomasti aikaa ei kuitenkaan ole.

– Palautus ja sille maksettava korko vanhentuvat viiden vuoden kuluttua sitä seuraavan vuoden alusta, jolloin palautuspäätös on tehty, Laine kertoo.

Eli verovuoden 2017 veronpalautukset vanhenevat vuonna 2023, sillä verotuspäätös tehtiin vuonna 2018.

Kyse miljoonista euroista

Lunastamatta jääneet palautukset tuloutetaan valtiolle. Laine ei osaa arvioida, paljonko palautuksia jää kokonaan lunastamatta, mutta jotain mittaluokkaa antaa se, paljonko toissa vuoden palautuksia etsii vielä omistajaansa.

– Verovuoden 2016 veronpalautuksia oli lokakuun lopussa maksamatta kolme miljoonaa euroa.

Pientä jännitystä tilinumeronsa ilmoittamatta jättäneille tuo se, että Verohallinnon kätevä nettipalvelu omavero.fi on parhaillaan suljettu uudistusten vuoksi. Se avautuu käyttäjille jälleen perjantaina 9. marraskuuta kello 9 ja tilinumero pitää ilmoittaa viimeistään 11. marraskuuta, jotta pääsee mukaan palautuspäivään 11. joulukuuta.

Kannattaa tutustua Omaveroon

Laine lohduttaa, että ilman rahoja ei jää, mikäli myöhästyy eräpäivästä.

– Tilinumero kannattaa silti ilmoittaa Omaverossa. Emme silloin voi taata, että rahat tulevat 11.12., mutta palautus maksetaan asiakkaan tilille mahdollisimman pian, Laine kertoo.

– Omavero on ehdottomasti paras tapa ilmoittaa tilinumero.

Laine muistuttaa, että puhelinlangoilla ei kannata roikkua, sillä tilinumeroa ei voi ilmoittaa puhelimitse.

Täältä löydät vielä lisätietoa veronpalautuksista.

Asiasta uutisoi ensin Hämeen Sanomat.

Julkaistu: 2.11.2018