Apu

Vappu Pimiä hoitaa parisuhdettaan pussailulomilla


Tv-juontaja Vappu Pimiä elää lapsiperheen ruuhkavuosia, mutta vaalii rakkautta arjen keskelläkin. Pieni tauko töistä kirkasti elämänarvoja.
Teksti Apu-toimitus
Kuvat Timo Pyykkö

Kaartuvan hiekkatien päässä siintää punainen talo. Ympärillä on loppukesän syvempää vihreää, ilmassa aavistus syksyä. Mökkisaunan edestä avautuva järvimaisema kääntää katseet, vaikka sataa.

Ei ihme, että Salossa sijaitsevasta mökistä on tullut Vappu Pimiälle, 38, latautumispaikka, jossa hän viettää miehensä Teemun ja tytärten Violan, 4, ja Selman, 1, kanssa lähes kaiken vapaa-ajan. Usein Vappu ajaa mökille yhdeksi yöksikin; edellisenä iltana perhe huristi sunnuntaina mökille viikonloppureissun päätteeksi. 

Maanantait Vappu Pimiä omistaa lapsilleen. Ne ovat vapaata päiväkodista, mutta pelialan startup-yritystä pyörittävä Teemu on suunnannut Helsinkiin töihin. Selma pyrkii päiväuniajan lähestyessä äidin syliin, Viola saadaan lahjottua haastattelun ajaksi iPadin ääreen.

Vapulle tasapainoilu töiden ja lasten kanssa on tuttua. Molemmat tytöt ovat kulkeneet yrittäjä-äidin palavereissa mukana pienestä asti. 

Suunnitelma toimi hyvin siihen saakka, kunnes Selma päätti kahden kuukauden ikäisenä lopettaa nukkumisen. Samaan aikaan Vappu kuvasi Kädettömät kokit -ohjelmaa ja valmisteli toista ruokakirjaansa.

Vuoden lopussa takki oli aika tyhjä.

– Olimme tammikuussa perheen kanssa kaksi viikkoa Thaimaassa, silloin tuli sellainen fiilis, että haluan pienen tauon kaikesta. Tuntuu, että tämä pienin kasvaa niin nopeasti ja tulen ikävöimään tätä aikaa parin vuoden kuluttua todella paljon.

Päätös tauosta tarkoitti kieltäytymistä useammista tv-ohjelmista, radiotyöstä sekä kirjoitusprojekteista ruoan parissa. Niiden sijaan Vappu sai kahdeksan viikon kesäloman perheen kanssa, joista seitsemän vietettiin Salon-mökillä. 

Perhe-elämän lisäksi Vappu koki pienen tauon olevan ammatillisestikin tärkeä. Hän on juontanut kymmenen vuotta isoja tv-tuotantoja, mutta viimeisen vuoden pitänyt niistä taukoa.

– Kai tällä vuoden hiljaiselolla ostan myös muutaman vuoden lisää aikaa tässä bisneksessä. Kaipasin jotain uutta. Kun on koko ajan kaikkea, ei ehdi tyhjentää päätä eikä ehdi syntyä uusia ajatuksia tai kirkastumista, mihin suuntaan olen menossa ja mitä haluan jatkossa tehdä.

Kuopuksen unettomuus lisäsi aivosumua. Ennen kesälomaa, kymmenen kuukauden iässä Selma oppi lopulta nukkumaan unikoulun avulla. 

– Kahdeksan kuukauden uneton jakso oli lähinnä arjesta selviämistä. Silloin meillä ei käynyt mökillä vieraitakaan. Viikonloppuisin nukuimme Teemun kanssa mökillä vuoroissa, keräsimme voimia arkea varten.

– Tämä mökki on ollut parisuhteellemme ja perheelle siunaus. Täällä ik­kunoiden pesukaan ei harmita, vaikka Teemu ei ole antanut minun kahteen vuoteen sitä tehdä. 

Rivien välistä voi lukea, että kunnioitus kumppania kohtaan on Vapun ja Teemun parisuhteessa tärkeässä roolissa arjen keskellä. Vappu arvelee parisuhteen vahvuudeksi sitä, että pari pystyy puhaltamaan yhteen hiileen hankalimpina hetkinä.

– Emme Teemun kanssa koskaan kuvitelleet, että perhe-elämä olisi pelkkää ruusuilla tanssimista. Tai että lasten myötä parisuhde säilyisi täysin ennallaan. Tietysti erotiikka jää väsyneenä vähemmälle huomiolle, mutta olemme pitäneet kiinni yhteisistä pussailulomista, jonne lähdemme kerran vuodessa ilman lapsia.

Vappu ja Teemu ovat olleet yhdessä kuusi vuotta.  Ennen Teemun tapaamista Vappu ehti viilettää tovin sinkkuna erottuaan nuoruudenrakkaudestaan.

Keskustelu lapsista ja tulevaisuushaaveista käytiin Teemun kanssa heti seurustelun alussa.

– Kolmekymppisenä tuollaiset asiat tulevat aika pian suhteessa puheeksi. Olemme Teemun kanssa todella kiitollisia näistä lapsista. Olemme hankkineet lapset myös siksi, että meistä on kiva olla heidän kanssaan. Teemme perheenä paljon asioita. 

Mökki on ollut perheelle siunaus, sillä tekemistä riittää heti, kun astuu ovesta ulos.

Neljä vuotta sitten ostettu Salon-kesämökki ja pihapiiri on kunnostettu perheen tarpeita ajatellen. 

Tekijänainen Vappu viihtyy leikkipuistoa paremmin kädet mullassa. Tytöille on pihalla leikkimökki ja keinut, mutta he osallistuvat mielellään myös perunoiden nostoon ja metsäretkille.

Nyt keittiön kokkaustasanteella on kaksi valtavaa kesäkurpitsaa ja pinaattia, jotka Vappu haki aamulla minikasvihuoneesta. 

– Minulle on tärkeää, että lapset näkevät, mistä ruoka tulee. Minua on lapsena viety paljon metsään ja sieneen, osaan arvostaa puhdasta ruokaa ja luontoa. Oli hienoa, kun eilen kävimme katsomassa katiskat, ja Viola tunnisti ahvenen.

Ruoasta on viime vuosina tullut Vapulle toinen työ. Monet hänen suosittujen reseptikirjojensa resepteistä ovat syntyneet mökillä. Lähitiloilta Vappu tietää saavansa luomumunia sekä hyvää lihaa. Hänestä onkin tullut vakituinen asiakas usealla tilalla.

Arkena Helsingin keskustassa kerrostalossa asuva Vappu näkee maalla olemisessa  syvempiäkin arvoja. 

– Täällä on perusasioiden äärellä, elämän tärkeät asiat korostuvat. Koen aina olleeni empaattinen ihminen, mutta lasten ja iän myötä turha pinnallisuus on alkanut ärsyttää entistä enemmän, Vappu muo­toilee. 

– Pinnani on kasvanut lasten myötä. Kyllä ehdottomasti vanhempien 

pitää kasvattaa lapsiaan, mutta kyllä hekin kasvattavat meitä. 

Kahdeksan viikon kesäloma on nyt takana. Sen aikana Selma oppi kävelemään, ja Violalla puhkesi nelivuotiaan uhmakausi. Mökillä vieraili ystäviä ja sukulaisia. Viimeisen viikon perhe vietti Ibizalla. Arki alkoi, kun Selmakin aloitti päiväkodissa. Vappu on palannut hiljalleen töiden pariin.

Pitkä loma kirkasti monia asioita tulevaisuudesta, mutta Vapulle syntyi yllättäviäkin ajatuksia.

– Minulle iski kesällä ensimmäistä kertaa elämässä kauhea vauvakuume. En tiedä, liittyykö se neljänkympin lähestymiseen ja ajatukseen, että kolmas lapsi olisi tehtävä nyt. Onneksi väliin tuli muutama huonommin nukuttu yö, Selman nelivuotisuhma, ja tulin järkiini.

Syksyn Vappu juontaa radiossa muutamana päivänä viikossa Vapun Valtakuntaa sekä televisiossa Mitä tänään syötäisiin -ohjelmaa. Juontokeikkoja on joka viikolle. Hän on myös lupautunut ensimmäistä kertaa puhumaan muun muassa yrittäjyydestä muutamiin tapahtumiin. 

Vappu toivoo, että voisi tehdä yrittäjänä töitä koko työuransa ajan. 

– Minulle vakituinen työpaikka on kauhistus. Tykkään siitä, että jokainen työpäivä on erilainen. Tietenkin tähän liittyy paljon epävarmuutta. Joku oli juuri kommentoinut sosiaalisessa mediassa, että eihän kukaan normaali ihminen voi pitää kahdeksan viikon kesälomaa. Vastasin siihen, että yrittäjänä en saa lomalla mistään rahaa enkä muuten pitänyt edes kunnon äitiyslomia. Kommentti poistui aika nopeasti.

Televisioon paluustakin Vappu on keskustellut. Hänellä on faneja, jotka tulevat kylillä ja kaupoissa kyselemään, milloin nainen nähdään taas ruudussa. 

– Mutta aina on niitäkin, joiden mielestä taas sama tyyppi juontaa, vaikka olisin viisi vuotta tauolla. Sanon aina, että tämä on meidän työtä. Pitäisikö minun sanoa kassaneidille, että olen katsellut sinua nyt viisi vuotta, naaman olisi aika nyt vaihtua?

Juontaja ymmärtää showbisneksen reunaehdot, mutta toivoisi, että Suomessa osattaisiin olla myös tyytyväisiä eikä aina vaadittaisi muutosta.

– Jenkeissä pitkän uran tehneet tv-kasvot ovat arvostettuja. Jos työ tuntuu minusta jatkossa kivalta, voin hyvin tehdä tätä vaikka kahdeksankymppisenä.

Sitä ennen on kuitenkin muuta puuhaa. Tytöille on tehtävä lounasta ennen Selman päiväunia. Keittiön pöydästä avautuu näkymä järvelle. Tuuli pudottelee puista hiljalleen lehtiä.

– Äiti tarkoittaako se, että puusta tippuu lehti, että on syksy? Viola haluaa tietää.

Vappulandiassa ollaan taas perusasioiden äärellä. ●

Teksti Emilia Saloranta, kuvat Timo Pyykkö

Julkaistu: 16.9.2016