Apu

Vantaan toinen digiloikka – kunnianhimoinen tavoite

Vantaan toinen digiloikka – kunnianhimoinen tavoite
Vantaan kaupunki ja Business Finland kehittävät Vantaan kouluissa oppilaskohtaista digiopetusta ja opetusta syrjäytymisen ehkäisyyn.
Julkaistu: 16.9.2019

Vantaan kouluissa harpattiin digiin viisi vuotta sitten, kun opetukseen hankittiin paljon  tabletteja ja tietokoneita. Seuraavan neljän vuoden aikana on tarkoitus koota yhteiselle alustalle kaikki opettajien, oppilaiden, huoltajien ja hallinnon käyttämät sähköiset järjestelmät.

Yksi tavoitteista on valjastaa opetuksen ”big dataa” oppilaskohtaiseen opetuksen räätälöintiin ja syrjäytymisen ehkäisyyn. Kehitystyöhön kutsutaan mukaan innovatiivisia opetus- ja tekoälyalan yrityksiä.

Digiloikan 10,8 miljoonan euron kustannukset jaetaan Vantaan kaupungin ja Business Finlandin kesken.

Lyhyesti tekniikkauutisia

  1. Helsingin yliopiston tutkimusasemat saivat kesällä yhteisen sukellusrobotin, jota ohjataan maan pinnalta Xbox-pelikonso­lilla. Mittausten lisäksi robotti taitaa vedenalaisen videokuvauksen ja 3d-mallien rakenta­misen. Se kerää tehokkaasti tietoja ja voi olla veden alla pidempään kuin ihminen.
  2. Ilmatieteen laitoksen ja Aalto-yliopiston tutkijat valjastivat koneoppimisen ennustamaan, millaiset ukkosmyrskyt voivat aiheuttaa sähkökatkoja. Tieto­konetta koulutettiin ryhmittelemällä myrskyjen ominaisuuksia ja jakamalla myrskyt neljään luokkaan niiden sähköverkolle aiheuttamien katkojen mukaan.
  3. Hengitystyön mittari on Oulun yliopistossa kehitetty laite muun muassa astmaatikon hengityksen helppouden tai raskauden mittaamiseen. Kännykkään asennettavaan sovellukseen perustuva mittaus on helppo ja edullinen vaihto­ehto sairaalatutkimuksille. Mittari hyödyntää tekoälyä.

Kommentoi »