Tuulilasi

Vankeuteen tuomittu VW-johtaja: "Volkswagen käytti minua hyväkseen"


Volkswagenin päästöskandaalin vuoksi vangittu johtaja Oliver Schmidt kertoo, että kokee Volkswagenin käyttäneen häntä hyväkseen.
Kuvat All Over Press

Schmidt myönsi syyllisyytensä Detroitissa elokuussa ja hänet on tarkoitus lähettää vankilaan joulukuun 6. päivä. Skandaali on maksanut Volkswagenille 30 miljardia dollaria.

”On sanottava, että koen Volkswagenin käyttäneen minua hyväkseen dieselgatessa”, Schmidt kirjoitti tuomari Sean Coxille.

Kirje julkaistiin saksalaisessa Bild am Sonntag -lehdessä. Volkswagenilta kieltäydyttiin kommentoimasta asiaa.

Schmidt tuomittiin seisemäksi vuodeksi vankeuteen ja 40 000 – 400 000 vielä määrittelemättömiin sakkoihin viranomaisten harhaanjohtamisesta ja ympäristölakien rikkomisesta. Hän johti Volkswagenin ympäristö- ja insinööriosastoa Michiganissa.

Kirjeessä Schmidt kertoo myös, että suostui seuraamaan asiassa Volkswagenin korkeimman johdon ja lakimiesten luomaa käsikirjoitusta, kun keskusteli asiasta mm. Kalifornian ilmastopaneelin johtajan Alberto Ayalan kanssa.

”Jälkikäteen ajateltuna minun ei olisi pitänyt mennä lainkaan tapaamiseen Dr Ayalan kanssa. Tai vielä parempi olisi ollut, kun olisin mennyt ja kertonut kaiken välittämättä ohjeista, jotka olin saanut. Minun olisi pitänyt kertoa Volkswagenin huijanneen jo kymmenen vuoden ajan. Mutta en tehnyt niin ja siksi olen nyt, missä olen”, Schmidt kirjoitti.

Kun Schmidtille kerrottiin 2015 laittomasta päästölukemia väärentävästä ohjelmistosta, hän suostui yhdessä muun yhtiön johdon kanssa pitämään asian salassa, että VW:n uusi 2-litrainen dieselmoottori saisi laillisen hyväksynnän.

Julkaistu: 4.12.2017