Apu

Pääkirjoitus: Vanhustenhoidon hinta palasi puheenaiheeksi – Ja on syytäkin!

Pääkirjoitus: Vanhustenhoidon hinta palasi puheenaiheeksi – Ja on syytäkin!
Vanhustenhoivaajalle voitontavoittelu ei sovi, päätoimittaja Marja Aarnipuro sanoo.

Vanhusten hoiva palasi taas ykköspuheenaiheeksi hoivayhtiö Esperi Caren teettämän ulkopuolisen asiantuntija-arvion ansiosta. Ja hyvä että palasi, sillä ongelmat eivät ole kadonneet, vaikka edistystä on nähtävissä. Esperi Care on viime talven kohun jälkeen rekrytoinut 1500 uutta työntekijää.

Asiantuntija-arvion teettäminen Esperin toimista on askel oikeaan suuntaan. Asiantuntijaryhmää johtanut geriatrian emeritusprofessori Jaakko Valvanne kiteytti ison ongelman niin, että hoivayhtiön toiminnan keskiössä on ollut voitontavoittelu.

Esperi Care ei suinkaan ole ollut tällä asialla yksin. Suurilla yrityksillä on aina kovat voittotavoitteet.

On aloja, joihin liiallinen voitontavoittelu ei sovi, ja vanhusten hoiva on yksi niistä. Professori Marja Vaarama ehdotti hoivakeskustelussa yhdeksi vaihtoehdoksi voittokattoa, joka yrityksille määriteltäisiin. Ruotsissa on jo pitkään pohdittu, pitäisikö sosiaali- ja terveysalan yritysten voitolle määritellä taso, jonka yli menevä osuus tulisi investoida toiminnan kehittämiseen. Suomessa asia ei ole saanut laajaa kannatusta, ja lakihanke kaatui myös naapurimaassa.

Vanhustenhoidossa on toki kyse muustakin kuin yritysten voitoista. Kyse on siitä, millaista hoitoa vanhuksillemme lupaamme ja takaamme.

Sitovan hoitajamitoituksen on määrä tulla voimaan tämän vuoden elokuussa, tosin siirtymäajalla. Tämäkin on askel kohti parempaa hoivaa, kunhan rahat riittävät.

Vanhuskeskustelu alkaa taas. Syystäkin.

Marja Aarnipuro, päätoimittaja

Julkaistu: 27.1.2020
Kommentoi »