”Ei tällaista paikkaa mihin tahansa vaihda” – Satu Hassi asuu nyt yksin vanhassa puutalossa, jonka hän ja edesmennyt miehensä Jukka Valjakka pelastivat tuholta
Hirsitalo pelastui täpärästi
”Ei tällaista paikkaa mihin tahansa vaihda” – Satu Hassi asuu nyt yksin vanhassa puutalossa, jonka hän ja edesmennyt miehensä Jukka Valjakka pelastivat tuholta
150 m², 6h + k + pihasauna, Pispala, Tampere. Halu puolustaa vanhaa Pispalaa purkamiselta oli Satu Hassille iso syy lähteä Tampereen kunnallispolitiikkaan.
2Kommenttia
Julkaistu 18.3.2023
Image

”Veljeni Ville asui tässä talossa vuokrayksiössä opiskelu­aikanaan. Vuokrasin häneltä vapautuneen asunnon itselleni työhuoneeksi, kun aloitin vuonna 1985 uuden elämän vapaana kirjailijana. Ensimmäisen kerran talon ostamisesta oli puhetta 1991, kun minut valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan. Silloin taloa ei myytykään.

Asiaan palattiin 15 vuotta myöhemmin. Vuosia tyhjillään ollut talo oli ankea, kaikkialla oli pimeää ja hirveästi pölyä. Ovesta sisään astuessa jalka meni lattiasta läpi. Mieheni Jukka kuitenkin tajusi, että tästä saa korjaamalla hyvän.

Ajoitus oli talon pelastamisen kannalta täpärä. Jos tämä olisi ollut vielä vuoden tyhjillään, alakerran lattiasieni olisi luultavasti ehtinyt levitä kantaviin rakenteisiin. Kolme vuotta asuimme remontin ja sahanpurun keskellä. Teimme paljon myös itse, minä maalasin ja kunnostin kaikki ikkunat. Niitä on melkoinen määrä, joten kolmisen vuotta menin joka maanantaiaamu Brysseliin tai Strasbourgiin kynsinauhat maalissa.

Kakluunit. "Talossa on kaikki kakluunit jäljellä, vaikka arkkitehti olisikin ensisuunnitelmassaan purkanut monta tulisijaa. Keskuslämmitys toimii maalämmöllä, eli ne ovat enemmän viihdekäytössä. Sähkökatkojen varalle hankin kaksi mottia koivuklapeja jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan."

Halu puolustaa vanhaa Pispalaa purkamiselta oli aikanaan iso syy siihen, että lähdin Tampereen kunnallispolitiikkaan. Tämä talo, pihasauna ja puutarha on kaikki luokiteltu kulttuurihistoriallisesti arvokkaiksi, eli nykyisen kaavan mukaan tätä ei saa enää purkaa.

Myös sisätiloissa olemme pyrkineet kunnioittamaan kulttuurihistoriaa. Osa lattialankuista on alkuperäisiä, uusitut ovat samaa leveyttä. Kaikki listat ovat joko alkuperäisiä tai saman mallin mukaan teetettyjä.

Olli Viirin taulu. "Ostin tämän kun minut oli valittu eduskuntaan. Kotkan kynsi naisen reidessä kuvasti silloista suhdettani. Mentyäni naimisiin Kotkassa syntyneen Jukan kanssa tajusin, että taulussahan on Kotkan poika ja vihreä nainen. Kun Jukka kuoli, lempeästi halaava Kotkan poika tuotti myös tuskaa."

Jukan kuoltua jäin leskeksi kaksi vuotta sitten. Talo on yhdelle hengelle iso, eikä minua sido Tampereelle enää muu kuin Pispala ja kaverit. Mutta ei tällaista paikkaa mihin tahansa vaihda, ja onhan tässä talossa myös hitosti meidän omaa duuniamme.”

Poliittinen koti -palstalla kurkistetaan tuttujen poliitikkojen koteihin.

2 kommenttia