Tuulilasi

Valtataistelu VW:n johdossa päättyi lopulta patriarkan eroon


Viime viikot Vokswagenin johdossa ovat olleet kuumia. Piëchin riitautuminen toimitusjohtaja Martin Winterkornin kanssa on lopulta johtanut Piëchin eroamiseen hallituksen puheenjohtajan paikalta.
Teksti Max Lange
Kuvat VW

Pari viikkoa sitten alkanut sotataistelu VW:n kabineteissa on nyt toistaiseksi päättynyt. Kalabaliikki alkoi, kun Piëch totesi julkisesti, että hän on vetänyt luottamuksensa pois VW:n nykyiseltä toimitusjohtajalta, Martin Winterkornilta.

Piëch jäi kuitenkin mielipiteensä kanssa yksin, eikä hän saanut hallituksen muilta jäseniltä tukea Winterkorn-vastaiseen kantaansa. Piëch kritisoi Winterkornia yrityksen huonosta kannattavuudesta sekä surkeasta Yhdysvaltojen markkinatilanteesta.

Vielä viime viikolla tilanne vaikutti sellaiselta, että Piëch oli joutunut nielemään tappionsa hallituksen muita jäseniä vastaan ja hyväksymään Winterkornin jatko. Nyt kuitenkin lauantaina 25.4. julkistettiin tieto, että Ferdinand Piëch eroaa VW:n hallituksen puheenjohtajan paikalta.

Hallituksen muut jäsenet olivat jättäneet vaatimuksen, että joko hän eroaa itse tai Piëch äänestetään hallituksesta ulos. Piëchin yli kaksikymmenvuotinen ura VW johdossa päättyi siihen paikkaan, kertoo Automotive News Europe.

Piëch on tunnettu voimakastahoisena henkilönä, joka yleensä ajaa tahtonsa läpi tavalla tai toisella. Piëch on ollut yksi tärkeä tekijä VW:n nykyisessä kasvussa. Piëchin aikakaudella VW osti mm. Bugattin ja Lamborghinin, ja loi Skodasta sekä Seatista menestyviä massamerkkejä.

Nyt vahvimmat veikkaukset osuvat siihen, että Piëchin tilalle yhtiön hallituksen puheenjohtajan paikalle nousee kiistan vastakappale Martin Winterkorn.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 27.4.2015