Tuulilasi

Vältä nopeuskamerat lopullisesti – kohta autosi osaa hidastaa niihin itseVältä nopeuskamerat lopullisesti – kohta autosi osaa hidastaa niihin itse

Hyundai Genesiksen vakionopeudensäädin osaa hidastaa itse nopeuskameroihin ja nostaa nopeuden taas haluttuun vauhtiin ohitettuaan kameran.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Hyundai

Nopeuskameroista varoittavat järjestelmät ovat meillä Suomessakin jo arkipäivää. Hyundai vie asian kuitenkin pidemmälle, ja on esitellyt Etelä-Koreassa uuteen Genesikseen toiminnon, jonka avulla auto osaa itse hidastaa nopeuskameroihin.

Järjestelmän nimi on "Speed Trap Auto Deceleration" ja se hyödyntää GPS:ää sekä kameradataa havaitakseen nopeuskamerat ajoissa. Australialainen Caradvice pääsi testaamaan järjestelmää korealaisella moottoritiellä.

He olivat asettaneet vakionopeudensäätimen 150 km/h. Auto alkoi hidastaa vauhtia noin 800 metriä ennen nopeuskameraa. Kameran kohdalla Genesis oli pudottanut vauhtiaan 100 km/h nopeuteen, ja kameran jälkeen auto nosti matkavauhdin edellä asetettuun.

Teoreettisesti järjestelmä toimisi Suomessa hyvin, koska meidän nopeuskamerat ovat ennalta määrätyissä paikoissa ja nopeuskameroiden luotettavat sijainnit voidaan taltioida navigaattorin tietoihin.

Mielenkiintoinen lisä järjestelmässä on, että se osaa ilmoittaa myös keskinopeuskameroista. Se mittaa automaattisesti, mikä on suurin sallittu keskinopeus tieosuuksilla, joissa keskinopeuskamerat ovat käytössä.

Tällaisten järjestelmien olemassaolo saattaa kuitenkin jäädä viranomaisten hampaisiin, sillä omalla tavallaan se kannustaa ylinopeuksien ajamiseen. Saa nähdä, näemmekö vastaavia järjestelmiä lähitulevaisuudessa Suomen teillä.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 30.6.2014