Tuulilasi

Valokeilassa Jaguar XE


Jaguar tähtää ylempään keskiluokkaan.
Teksti Timo Suomala
Kuvat Jaguar

XE asettuu XF-mallin alapuolelle, ja sitä onkin jo ehditty kutsua Baby-Jaggeksi. Kun auton näkee, ”pieni” ei kuitenkaan ole ensimmäinen mieleen tuleva adjektiivi. XE:n mittasuhteet ovat nimittäin melko näyttävät.

Neliovinen matkustamo sijoittuu pitkän, yli 2,8-metrisen akselivälin takaosaan. Pitkä, laskeva keula korostaa korin virtaviivaisuutta. XE:n pituus on runsaat 4,67 metriä. Pituutta tasapainottaa huomattava 1,85 metrin leveys. Vaikka mitat ovat suuria, on XE kuitenkin lähes 30 cm XF-mallia lyhyempi.

Korimuotoilun yksityiskohdat ovat tuttua nyky-Jaguaria. Keulan ilmettä hallitsee massiivinen ritilämaski, jonka keskellä naukuu tunnettu kissapeto. Vyötärölinja pyörähtää voimakkaasti etulokasuojasta perää kohti.

Jotta XE lunastaisi ulkomuotonsa lupaaman urheilullisuuden, se esiteltiin S-versiona. Moottori on kaapattu suoraan F-Typen keulalta. Ahdetun kolmilitraisen V6:n 340 hv sinkauttavat Jaggen perhemallin satasen vauhtiin 5,2 sekunnissa. Vääntöä tarjoillaan 450 Nm, ja voima välitetään takapyörille kahdeksanportaisella automaatilla.

Laajempi esittelyjuttu Tuulilasissa 13/2014, joka ilmestyy 2.10.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 2.10.2014