Apu

Haavojen parantaja, jota vanha kansa käytti laastarina – levisi jo muinoin ehkä kulkijoiden varpaidenvälissä – 5 faktaa piharatamosta

Haavojen parantaja, jota vanha kansa käytti laastarina – levisi jo muinoin ehkä kulkijoiden varpaidenvälissä – 5 faktaa piharatamosta
Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat kutsuivat piharatamoa valkoisen miehen jalanjäljeksi,
Julkaistu: 26.7.2022

1. Pihassa kuin pihassa

Piharatamo (plantago major) on yksi Suomen yleisimpiä kasveja. Se saattaa puskea esiin kuivista kadunraoista tai kukoistaa valtavana ruusukkeena rehevällä takapihalla. Ratamo kasvaa pohjoisinta Suomea lukuunottamatta koko maassa.

2. Tarttuu mukaan

Piharatamo voi tuottaa kesässä yli 20 000 siementä, jotka leviävät tehokkaasti ihmisten ja eläinten mukana. Siementen pinta limautuu kosteudesta ja tarttuu huomaamatta kulkijan mukaan. Näin kasvi todennäköisesti saapui Suomen alueellekin muinoin.

3. Valkoisen miehen jalanjälki

Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat kutsuivat piharatamoa valkoisen miehen jalanjäljeksi, sillä kasvi levisi maanosassa uudisasukkaiden mukana.

4. Lehdestä laastari

Piharatamo tunnetaan nimellä rautalehti tai laastarilehti. Sen lehtiä on käytetty haavojen ja tulehtuneen ihon hoitoon. Lehti pehmitettiin rutistelemalla, kostutettiin sylkäisemällä ja painettiin haavan päälle. Nykytiedon mukaan ratamon lehti sisältää antiseptisiä ja ihoa rauhoittavia aineita.

5. Sopii salaattiin

Pinaatinlehtiä muistuttavat lehdet sopivat villivihanneksena esimerkiksi salaattiin, vihersmoothieen, keittoon tai muhennokseen. Lehdet voi käyttää tuoreena tai kuivattuna. Piharatamon lehdet ovat parhaimmillaan nuorena. Kerää vain puhtaasta paikasta ja vain, jos tunnet varmasti keräämäsi kasvit.

Kommentoi »