Apu

Avun pääkirjoitus: EU-mailla on syytä vähentää riippuvuuttaan Venäjän fossiilisesta energiasta

Avun pääkirjoitus: EU-mailla on syytä vähentää riippuvuuttaan Venäjän fossiilisesta energiasta
EU-maiden riippuvuus Venäjän fossiilisesta energiasta antaa tuottajalle ja kauttakulkumaille helppokäyttöisen peukaloruuvin poliittiseen kiristykseen, kirjoittaa toimituspäällikkö Miikka Järvinen.
Julkaistu: 15.11.2021

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka on uhannut katkaista maakaasutoimitukset Venäjältä Euroopan unioniin, jos hänen maataan kohtaan säädetään uusia pakotteita Puolan rajan selkkauksen vuoksi.

Lukashenkan lähipiiri on organisoinut turistimatkoiksi naamioituja kyytejä muun muassa Irakista Valko-Venäjälle ja edelleen Puolan rajalle, ja siellä tulijoita vastassa ovat sotilaat. Yksi kiistan polttoaineista on Venäjän tärkein vientituote, fossiilinen energia.

Viisitoista vuotta sitten Valko-Venäjällä oli kiistaa itänaapurinsa kanssa, kun Gazprom halusi korottaa Valko-Venäjälle toimitetun kaasun hintaa ja Valko-Venäjä katkaista maakaasun kauttakulun Eurooppaan, jos sopimusta ei synny.

Kaasun hinta on kallistunut Euroopassa vuoden aikana. Syynä on kasvanut kysyntä. Samaan aikaan Venäjä on vähentänyt kaasun vientiä Ukrainan ja Valko-Venäjän kautta. Tarkoituksena on nopeuttaa Itämeren pohjalla kulkevan Nordstream 2 -putken käyttöönottoa.

Suomessa kaasun käyttö on 2000-luvun aikana puolittunut kuuteen prosenttiin energian kulutuksesta. Saksassa kaasun osuus on liki neljännes, samaa luokkaa kuin öljyn osuus Suomen energiasta, ja siitä suurin osa tuodaan Venäjältä.

EU-maiden riippuvuus Venäjän fossiilisesta energiasta antaa tuottajalle ja kauttakulkumaille helppokäyttöisen peukaloruuvin poliittiseen kiristykseen. Riippuvuutta on syytä vähentää. Hyvä uutinen on, että uusiutuva energia ohitti fossiiliset lähteet EU:n sähköntuotannossa viime vuonna.

1 kommentti