Apu

Väkivalta lisääntyy vankiloissa – "Ilmiöön pitää herätä nyt"

Väkivalta lisääntyy vankiloissa – "Ilmiöön pitää herätä nyt"
Vanginvartijoihin kohdistettu väkivalta on lisääntynyt viime aikoina. Tekijänä on monesti järjestäytyneen rikollisryhmän jäsen.
Julkaistu: 13.10.2020

Väkivalta vanginvartijoita kohtaan on lisääntynyt merkittävästi. Viimeisen 1,5 vuoden aikana vankilahenkilökuntaa vastaan tehtiin 17 pahoinpitelyä, kertoo Vankilavirkailijain liiton puheenjohtaja, pääluottamusmies Antti Santamäki.

Järjestäytyneiden rikollisryhmien jäsenet tekevät suurimman osan väkivallasta.

– Ei mikään työpaikka saisi olla sellainen, että joutuu olemaan päivittäin väkivallan uhan kohteena. Jengiläisten määrä vankiloissa on noussut, koska poliisi on saanut kiinni isoja kokonaisuuksia, mikä on tietysti hyvä. Mutta tähän ilmiöön pitää herätä nyt, Santamäki sanoo.

Kaksi viimeistä tapausta sattuivat syyskuussa. Sukevan vankilassa vanki heitti kuumaa öljyä vartijan päälle, ja heti seuraavana päivänä toinen vanki kävi vartijan päälle toisessa vankilassa.

– Aiemmin väkivalta liittyi esimerkiksi vangin eristämiseen, nyt vartijoihin kohdistetaan suoraa väkivaltaa työpaikalla tai vapaa-ajalla. Kunnioitus virkavaltaa kohtaan on hävinnyt kokonaan, tämä on toimintakulttuurin muutos, Santamäki kertoo.

Vankilaturvallisuus heikentynyt viime vuosina

Rikosseuraamuslaitoksen vuoden 2019 laatumittauksen mukaan vankilaturvallisuus on heikentynyt vuodesta 2016 huomattavasti. 45 prosenttia vankilahenkilöstöstä sanoo kokevansa turvallisuusuhkia työssään.

Rikosseuraamuslaitoksen turvallisuusjohtaja Ari Juuti vahvistaa, että Suomen vankiloissa nähdään monenlaista henkistä ja ruumiillista väkivaltaa vankienkin kesken.

Uhkailu ja kiristäminen liittyvät usein vankien keskinäisiin velkoihin. Usein vaikutusvaltaisimmat vangit, kuten rikollisjärjestöihin kuuluvat jengiläiset, tekevät toimeksiantoja väkivallan käyttämisestä muita vastaan.

Yleinen rikollisuuden raa’istuminen näkyy vankiväkivallassakin.

– Ennen vangit selvittelivät asioitaan tappelemalla, nyt saattaa olla 2–3 henkeä yhtä vastaan. Nämä ovat riskitilanteita myös vartijoille, Antti Santamäki kommentoi.

Yksintyöskentelystä eroon

Ensimmäisenä toimena turvallisuustilanteen parantamiseksi vanginvartijoiden työnantajan täytyy palkata riittävästi henkilökuntaa, Santamäki sanoo. Ongelmia on myös monissa Rikosseuraamuslaitoksen toimintatavoissa, kuten vankilatarkkailussa, perhetapaamisten säännöissä, päihdetesteissä ja vankien siirroissa toisiin vankiloihin.

– Organisaatiomme henkilöstökuluissa jäi 49 budjetoitua henkilötyövuotta käyttämättä viime vuonna. Mihin ne rahat on käytetty? Henkilökunnan määrä ei ole riittävä, joudumme tekemään työtä paljon yksin, esimerkiksi saattamaan vangit sairaalakäynneillä. Tämä asia pitää saada ensimmäiseksi kuntoon, 23 vuotta vartijana ennen pääluottamusmiestointaan työskennellyt Antti Santamäki sanoo.

Rikosseuraamuslaitoksen pitäisi Santamäen mukaan tehdä uusi, selkeä turvallisuusstrategia, jota alue- ja laitosten johtajat noudattaisivat. Nyt tällaista strategiaa ei ole. Tulevassa organisaatiomuutoksessaankin laitos aikoo luopua turvallisuusjohtajan tittelistä sekä turvallisuuden vastuualueesta.

Varmuusosastolla voi eristää

Rikosseuraamuslaitos ilmoitti lokakuun alussa, että vankilahenkilöstön työturvallisuuden lisäämiseksi ja väkivallan vähentämiseksi Turun vankilassa avataan uudelleen valtakunnallinen, kahdeksanpaikkainen varmuusosasto ensi vuoden alussa.

Osastolle sijoitetaan hankalimpia vankeja, esimerkiksi jengiläisiä, jotka eivät lopeta väkivaltaista käytöstä tai rikosten tekemistä vankilassa.

Osasto perustetaan samoihin tiloihin, joissa se toimi vuosina 2008–2014. Maan toinen varmuusosasto jää Riihimäen vankilaan.

Turun vankilan johtaja Juhani Järvi vahvistaa, että varmuusosastolla vangit voidaan pitää täysin eristyksissä.

– Turun vankilassa kaikkien osastojen vankien liikkuminen vankilan sisällä rakennuksesta toiseen tai ulkoilupihalle tapahtuu maanalaisissa käytävissä. Varmuusosasto sijaitsee erillään muista osastoista eri rakennuksessa eivätkä sen vangit missään tilanteessa kohtaa muita vankeja.

Lännen Media uutisoi vankiloiden turvatilanteesta lokakuun alussa. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) ilmoitti heti seuraavalla viikolla, että vaatii Rikosseuraamuslaitokselta selvitystä vankiloiden heikentyneestä turvallisuustilanteesta.

1 kommentti