Vakavat vastoinkäymiset yhdistävät Eva Wahlströmiä ja Risto Juvosta
Puheenaiheet
Vakavat vastoinkäymiset yhdistävät Eva Wahlströmiä ja Risto Juvosta
Eva Wahlström treenaa uuden valmentajansa Risto Juvosen ohjauksessa. Pian hän nousee Las Vegasissa kehään puolustamaan MM-titteliään. Sekä urheilija että valmentaja ovat päässeet tähän pisteeseen vakavien vastoinkäymisten ja hienojen voittojen kautta. Kova ja tinkimätön työ on hitsannut kaksikon lujasti yhteen.
Julkaistu 31.7.2019
Apu

Helsingin Kisahallin nyrkkeilykehässä tapahtuu. Ammattinyrkkeilijä Eva Wahlström lyö ilmaa valmentajansa Risto Juvosen kasvojen edessä. Tämä väistelee ja läimii Wahlströmin kylkiä kahdella pitkällä ja pehmustetulla kuntoilurullalla. Wahlström ähisee ja väistää, kun Juvosen huitaisu tavoittelee päätä.

Käynnissä on harjoitus, joka tähtää siihen, että Wahlström, 38, on huippukunnossa 2. elokuuta. Silloin hän puolustaa WBC-liiton ylemmän höyhensarjan MM-titteliään yhdysvaltalaista Ronica Jeffreytä vastaan.

Erä päättyy. Wahlström hymyilee niin, että valkoinen hammasrivistö loistaa. Hän on hyvässä kunnossa jo nyt, runsas kuukausi ennen ottelua. Hymyyn on aihetta myös siksi, että Wahlströmin yli 20-vuotisen uran aikana naisnyrkkeilyn taso ja arvostus ovat nousseet.

Loviisalaissyntyinen, nykyisin Espoossa asuva nyrkkeilijä pääsee elokuussa iskemään vielä yhden lisäpisteen komeaan ansioluetteloonsa. Titteliottelu on illan pääottelu, ja se käydään ammattinyrkkeilyn historiassa tarunhohtoisesta maineesta nauttivassa Las Vegasissa.

Ammattinyrkkeilijän ja valmentajan elämät ovat tahoillaan kulkeneet samanlaista reittiä. Kumpikin on kohdannut vakavia vastoinkäymisiä ja voittanut ne.

– Molemmilla on elämänkokemusta, Wahlström sanoo.

Hengenlähtö lähellä seitsemän vuotta sitten

Wahlströmin ura alkoi jo 15-vuotiaana, ja äärirajojaan hakevien huippu-urheilijoiden tapaan hän on kärsinyt lukuisista loukkaantumisista ja sairauksista. Pahin koettelemus oli keuhkoveritulppa, joka jopa uhkasi nyrkkeilijän henkeä keskikesällä seitsemän vuotta sitten.

Lisäksi kroppa on ajoittain ollut pahasti ylikunnossa liiasta treenaamisesta. Esimerkiksi vuonna 2004, isän kuoleman jälkeen, Wahlström tukahdutti pahaa oloaan juoksemalla. Juokseminen loppui vasta, kun Wahlström ei enää päässyt liikkeelle. Nykyään hän kärsii kroonisesta kivusta alaraajoissa.

Urheilijat hakevat rajojaan, Wahlström on ylittänyt ne useita kertoja.

Monilahjakas Wahlström

Wahlström on nyrkkeilyn ohella tehnyt aina jotain luovaa. Hän on opiskellut – ensin parikymppisenä liikunnanohjaajaksi, sitten Aalto-yliopistossa sisustusarkkitehdiksi ja huonekalusuunnittelijaksi. Hän on myös kirjoittanut kirjoja.

Viime syksynä Wahlström piti ensimmäisen taidenäyttelynsä. Akryylimaalauksia esitellyt näyttelykokonaisuus oli nimeltään Sielunpintoja. Kuluvana kesänä tauluja on esillä Haikon kylpylässä Kipua ja kauneutta -näyttelyssä.

Maalaukset väläyttävät Wahlströmin vähemmän tunnettua, synkkää puolta. Intuitiivisesti maalattuja teoksia on kuvattu mediassa räväköiksi ja räiskyviksi.

Ja taas räiskyy! Kisahallin nyrkkeilykehässä on siirrytty lyömään pistehanskoihin. Juvonen pitelee hanskoja ja Wahlströmin iskusarjat ovat nopeita ja teräviä.

Jos joku vielä vuonna 2019 vähättelee naisten nyrkkeilyä, hänen pitäisi tulla kehän viereen seuraamaan Wahlströmin treenaamista. Wahlström lataa lyönteihin voimaa koko kehollaan, varpaista saakka. Ähkäisy säestää jokaista iskua. Ja kun lyöntejä satelee, myös ähinä on kiivastempoista.

– Juvosta me nyrkkeilijät kutsumme Julmikseksi, Wahlström naurahtaa iskusarjojen jälkeen.

Juvonen kehuu valmennettavaansa.

– Nythän se meni hyvin.

– On se välillä myös Jalo Juvonen, Wahlström nauraa.

– Pyysin Ripan valmentajaksi, koska luotan häneen täydellisesti. Jouduin suorastaan anelemaan, ennen kuin hän suostui, Wahlström kertoo.

Juvonen on tuttu musiikkipromoottorina

Risto Juvonen on valmentanut Wahlströmiä viime syksystä lähtien. Hänet tunnetaan paremmin musiikkipromoottorina kuin nyrkkeilyasiantuntijana.

Työskenneltyään 1980-luvulta alkaen konserttijärjestäjänä Juvonen alkoholisoitui. Nykyisin musiikkibisneksessä liikkuvat isot rahat, ja alalla toimitaan kaikin puolin ammattimaisesti, mutta Juvosen nuoruusvuosina niin esiintyjät kuin taustavoimatkin ryyppäsivät jatkuvasti.

– Silloin oli tietysti kova juttu järjestää Pelle Miljoonan, Eppu Normaalin tai vaikka Ramonesin keikkoja. Musiikkihullu en ole silti koskaan ollut. Se on helpottanut tämän työn tekemistä, sanoo Juvonen, joka on tuonut Suomeen satoja artisteja Madonnasta Bruce Springsteeniin ja Metallicasta Eros Ramazzottiin.

Juvonen lopetti juomisen, kun hän tajusi olevansa tilanteessa, jossa oloaan ja tekemisiään ei voi selittää edes itselleen.

– Mainostan mielelläni juomattomuutta. Sitä, kun aamulla saa herätä selvänä. Ei tarvitse kärsiä krapulaa. Eikä tarvitse miettiä, mitä oli edellisiltana tullut sanottua ja kenelle.

Raittius on mahdollistanut myös kovan treenaamisen. Juvonen alkoi nyrkkeillä 12-vuotiaana Tapanilan Erässä. Hän polki Vantaan Simonkylästä Helsinkiin Erän salille ja treenasi ahkerasti. Otteluita tuli vyölle lopulta noin 70, joukossa kaksi nuorten Suomen mestaruutta.

Nyrkkeily kuitenkin jäi opiskelun takia. Oppikoulun jälkeen Juvonen työskenteli pari vuotta linja-autokoritehtaalla. Sitten hän meni kauppaopistoon ja iltalukioon samaan aikaan. Hän suoritti lukion oppimäärän vuodessa.

– Sitä pidän edelleen yhtenä parhaista saavutuksistani, Juvonen naurahtaa.

Sitten tulivat kansantaloustieteen opinnot Helsingin yliopistossa.

"Konserttiasiat eivät tule kehässä mieleen"

Juvonen myi 1980-luvulta lähtien omistamansa Welldone-ohjelmatoimiston alan yhdysvaltalaiselle suurtoimijalle, nykyiseltä nimeltään Live Nation. Hän sai myynnistä miljoonia, mutta jäi promoottoriksi ja Suomen-toimintojen johtajaksi vielä kymmeneksi vuodeksi.

Vuonna 2010 Juvonen jäi pariksi vuodeksi elämään vapaaherran elämää – matkustelemaan, hoitamaan puutarhaa ja treenaamaan.

Joutenolo ei ollut hänen juttunsa. Live Nation houkutteli Juvosen hallituksen puheenjohtajaksi, ”katsomaan päältä” sekä yhtiön Suomen että Baltian toimintoja.

Ihan stressitöntä ei tuokaan työ ole, mutta Juvosen mukaan paljon helpompaa kuin operatiivinen toiminta konserttipromoottorina. Siinä hommassa täytyy ”pitää monta palloa ilmassa koko ajan”, huolehtia tapahtuvien konserttien järjestämiseen liittyvistä yksityiskohdista ja tehdä samaan aikaan tarjouksia mahdollisista tulevista konserttivieraista.

– Se on nuoremman ihmisen työtä ja vaatii tavoitettavana olemista ympäri vuorokauden, Juvonen kuvailee.

Nyrkkeily ja valmentaminen ovat konserttitöille hyvää vastapainoa.

– Konserttiasiat eivät tule kehässä mieleen, eivät tosiaankaan.

Wahlström voi luottaa valmentajaansa myös siksi, että tämä on käytännössä talkootyöläinen.

– En saa tästä palkkaa. Ainoa vaatimukseni on, että saan lentää pitkät lennot bisnesluokassa. Siihen Eva suostui heti, Juvonen kertoo.

Siihenkin on syynä kahden vaativan tehtävän yhdistäminen, ei luksuksen tavoittelu. MM-ottelun jälkeen Juvosen pitää matkustaa kahdessa päivässä Suomen kautta Latviaan. Sinne Live Nation järjestää Rammstein-konsertin.

Holistinen lähtökohta

Risto Juvonen, 56, toimi aiemmin Risto Merosen, 73, apulaisena Wahlströmin treeneissä. Juvonen sanoo, että ”Eva putosi hänelle luonnostaan”, kun Meronen vetäytyi eläkkeelle. Pitkän uran ammattinyrkkeilyn parissa tehnyt Meronen oli Wahlströmin mukaan iloinen ja rento kaveri valmentajanakin. Jos nyrkkeilijä oli jännittynyt, Meronen yritti laukaista tunnelman.

Juvonen sanoo, että hän on pyrkinyt muuttamaan Wahlströmin treenaamista ja koko elämää kokonaisvaltaisesti.

– Otimme lähtökohdaksi, että tähän pitää suhtautua holistisesti. Nyt Eva on 38-vuotias perheenäiti, joka pystyy keskittymään urheilemiseen täysillä. Mutta se edellytti sitä, että hänelle hommattiin palvelu, joka tuo ruuat kotiin. Lisäksi kotona alkoi käydä siivooja, Juvonen sanoo.

Nyt Wahlströmin aika ja energia riittävät treenaamiseen kahdesti päivässä viitenä päivänä viikossa. Lisäksi jää aikaa lepäämiseen – vasta riittävä lepo tekee harjoittelusta tehokasta ja tavoitteen mukaisesti kokonaisvaltaista.

– Huipputasolla kilpailu on niin kovaa, että urheilijan ympärillä kaikkien asioiden pitää olla niin hyvin kuin mahdollista.

Viime joulukuun ottelu New Yorkin Madison Square Gardenissa irlantilaista Katie Tayloria vastaan osoitti, että Wahlström jaksaa nyt otella täydet kymmenen erää Juvosen sisäänajamalla aggressiivisemmalla tyylillä.

Aiemmin liikkuvana ja väistelevänä taitonyrkkeilijänä tunnettu Wahlström on toki otellut kymmeneräisiä otteluja ennenkin, mutta nyt tyyliä on hiottu, Wahlström ottaa enemmän riskejä kuin aikaisemmin, ja hän pystyy tarvittaessa vaikka ”mylläämään” täydet kymmenen erää.

New Yorkissa Wahlström otteli omaa sarjaansa ylempänä. Hän hävisi kevyen sarjan WBA- ja IBF-liittojen MM-titteliottelun tuomariäänin 100–90.

Tappio oli Wahlströmin ammattilaisuran ensimmäinen. Omaa sarjaa ylempänä tullut tappio ei vaikuta Wahlströmin titteliin. Wahlström on kantanut ylemmän höyhensarjan mestaruusvyötä jo neljän vuoden ajan.

Juvonen on tottunut sietämään painetta

Juvonen kertoo, että valmentamista pitää suunnitella monella tasolla. Vetää pitkiä ja lyhyitä linjoja, reagoida tilanteisiin ja päivän kuntoon.

Ensin on suunnitelma, tähtäin jossakin tietyssä ottelussa, jota varten tehdään pitkäkestoinen ohjelma. Siinä tasapainotetaan kovaa treeniä ja lepoa niin, että itse matsissa ollaan parhaimmillaan. Mutta usein treenaamiseen vaikuttaa myös se, miten edellinen harjoitus on mennyt.

Nyt edellisen päivän sparraus ei ole sujunut suunnitelman mukaan. Siksi Juvosesta tuntui hyvältä, että hän saattoi kehua Wahlströmiä pistehanskoihin iskettyjen sarjojen jälkeen. Vaisumpaa harjoitusta seurasi onnistunut.

Tuollainen on tietysti henkistäkin valmennusta, johon Wahlströmillä on myös oma tekijänsä – on ollut jo 15 vuotta. Kuntovalmennuksesta vastaa lisäksi oma aviomies, itsekin nyrkkeilijänä ansioitunut Niklas Räsänen, yhdessä Viljo Niemeläisen kanssa.

Mutta kehäkulmassa, vaikkapa New Yorkissa tai Las Vegasissa Wahlströmiä ohjaa Juvonen. Eikä hän anna jännityksen näkyä tiukassakaan paikassa.

– Ehkä se johtuu siitä, että toisessa duunissa on tottunut sietämään painetta, hän arvelee.

"Sydän on täyttä kultaa, mutta ympärillä on terästä"

Juvosen mielestä Wahlströmin kestävyys on jo parantunut, iskut ovat kunnossa. Wahlström puolestaan on mielestään onnistunut muuttamaan Juvosta.

– Ripa vierasti aluksi sitä, että nauran ja pelleilen treeneissä. Kun oikein kovassa paikassa pystyy nauramaan, on oikeasti luja. Pahimmat nyrkkeilijät eivät ole niitä, jotka näyttävät kovilta vaan ne, joilla on pilkettä silmäkulmassa, nyrkkeilijä sanoo – ja nauraa päälle.

– Voisin alistua Riston vaatimukseen, jos menisin hänen työpaikalleen. Mutta hän on nyt tullut minun työpaikalleni. Ajattelen, että voin opettaa häntä nauramaan ja rentoutumaan. Eräänä päivänä katsoin treeneissä Ripaa, hän näytti jotenkin erilaiselta. Sitten tajusin: hänen perusilmeensä olikin nyt hymy!

Nyrkkeilijä luonnehtii valmentajaansa sanoen, että tämän sydän on täyttä kultaa, mutta ympärillä on terästä.

Juvonen nauraa. Hän arvelee itsekin peittävänsä herkkyytensä teräskuoren alle.

Mutta herkkyyttä löytyy. Ja uskoa. Valmentaja Juvonen arvelee, että Eva Wahlström pystyy nyrkkeilemään huipulla vielä muutaman vuoden.

– Hän on ollut edellä aikaansa. Naisten nyrkkeilyn arvostus kasvaa koko ajan. Jos Eva olisi kymmenen vuotta nuorempi, hän pääsisi vielä iskemään urallaan miljoonapalkkioistakin, Juvonen sanoo. Nykyisin palkkiot ovat korkeintaan kymppitonneja.

– Mutta en ole huolissani. Evalla ei ole mitään hätää uran loppumisen jälkeen. Hänellä on aina ollut muutakin elämää kuin nyrkkeily.

Kommentoi »