Vaivaako hiirikäsi? Kokeile hoitorengasta!
Terveys ja hyvinvointi
Vaivaako hiirikäsi? Kokeile hoitorengasta!
Oululaiskeksintö Handycarering pyrkii helpottamaan ja ehkäisemään hiirikäden kipua.
Julkaistu 23.11.2017
Apu

Oli sitten kyseessä toimistotyöntekijä, jääkiekkoilija tai muusikko, on kaikilla todennäköisesti yhteinen tekijä. Käsivaivat kun kiusaavat hyvin erilaisia ryhmiä.

Toimistotyötä tekevillä hiirikäsi on tavallinen vaiva. Urheilijoita taas kiusaa tenniskyynärpää. Kliinisesti yläraajan rasitussairauksista puhutaan esimerkiksi jännetuppitulehduksena tai rannekanavaoireyhtymänä. Rasitusta aiheuttavat muuttumattomana pysyvä työskentelyasento ja huono työergonomia. Ongelmien taustalla on usein kyynär- tai olkavarren tai jopa molempien lihaskalvojen liimautuminen yhteen, mistä kipu aiheutuu.

Oululaiskeksintö pyrkii helpottamaan ja ehkäisemään kipua. Hieroja-osteopaatti Eero Simuna ja yrittäjä Harri Ylitalo ovat kehittäneet omia kipujaan helpottamaan hoitorenkaan, jolla hiirikäden ja tenniskyynärpään vaivoja voi hoitaa.

Viisinystyräinen hoitorengas pujotetaan käsivarteen ja säädetään itselle sopivaksi. Kumiset hierontaosat hierovat käsivarren lihaksia ja helpottavat niiden kireyttä aktivoiden lihasten omaa paranemisprosessia. Kehittäjäkaksikon mukaan paraneminen alkaa heti, ja 2–4 käyttökertaa parin viikon ajan riittää hyvään tulokseen. Hoitorengasta on testattu vuoden ajan 20 hengen ryhmässä. Sille on haussa patentti.

Akuutin tulehduksen aikana renkaan käyttöä pitää välttää. Tällöin kättä kannattaa hoitaa levolla ja tulehduskipulääkkeillä. Normaali liikunta on usein hyväksi. Jatkossa erityisesti työergonomiaan tulee kiinnittää huomiota. Usein käden rasitussairaudet parantuvat muutamassa viikossa, mutta niiden toistuminen ja kroonistuminen on mahdollista.

Lähteet: Käypä hoito, Handycarering.com

Teksti Noora Takamäki, kuva Handycarering

Kommentoi »