Apu

Väinö Linnan muotokuvan arvoitus on ratkennut

Väinö Linnan muotokuvan arvoitus on ratkennut
Avun artikkelissa oli kuva Tampereen Hämeenkadulla sijaitsevan antikvariaatin ikkunaan sijoitetusta kirjailija Väinö Linnan muotokuvasta. Mysteerimaalauksen tekijä löytyi ja antoi haastattelun Avulle.
Julkaistu: 11.1.2021
Taulun tekijä jäi arvoitukseksi. Ratkaisun avaimet sai käsiinsä tarkkaavainen Avun lukija, joka huomasi, että lehden sivulla oli kuvattuna hänen siskonsa miehen Heikki Koron maalaama taulu.
Hän soitti Korolle, joka lähti hakemaan Apua R-kioskilta. Lehti oli myyty loppuun, mutta kirjastossa Koro sai sen nähtäväkseen ja samalla varmuuden, että Linnan taulu oli hänen maalaamansa. Sen jälkeen Koro lähetti sähköpostia Apuun.
Heikki Koro kertoo, että hänen vaimonsa perhe muutti Hämeenpuiston taloon samana vuonna kuin Linnan perhe, 1962, ja vieläpä samaan rappuun. Korosta tuli perheen vävy vuonna 1972.
– Anoppilan vierailujen yhteydessä tapasin Linnan silloin tällöin Hämeenpuistossa tai hississä noin kahdenkymmenen vuoden ajan.
Kun anoppila jäi tyhjilleen vuonna 2000, Koron perhe muutti asuntoon. Julkisivuremontin jälkeen Koro sai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana selvitettäväkseen muistolaatan hankkimisen talon seinään.
– Hanke tyrehtyi Linnan perillisten vastustukseen. Isä-Väinö olisi kuulemma suhtautunut kielteisesti itseään koskeviin muistomerkkeihin, Koro kertoo.
Hän sanoo, että Linnan satavuotisjuhla sai maalaamaan Väinö Linnan muotokuvan. Teos on akryylimaalaus.
– Olen harrastanut maalaustaidetta pian 70 vuotta. Muotokuvien maalaus on kiinnostanut viime vuosina.
Koro kertoo, että kun hän vierailee puolisonsa kanssa appivanhempiensa haudalla Kalevankankaan hautausmaalla, he pysähtyvät usein myös Kerttu ja Väinö Linnan haudalla.
Kommentoi »