Vaihdevuosioireita säikähtänyt Raakel Lignell: "Itkin, että nytkö minusta tulee mummo"
Terveys ja hyvinvointi
Vaihdevuosioireita säikähtänyt Raakel Lignell: "Itkin, että nytkö minusta tulee mummo"
Raakel Lignell häpesi aluksi vaihdevuosioireitaan.

Vuonna 2010 Raakel Lignell teki hurjan elämäntaparemontin ja tiputti kahden vuoden aikana painoaan 50 kiloa. Painonpudotuksesta seurasi paljon hyvää, mutta hänen hormonitasonsa heilahti. Raakel tunsi kevättalvella 2013 outoa väsymystä. Yöunet olivat pätkittäisiä, ja vireystaso laski. Raakel kuvailee tuntojaan Raxun rinnalla -kirjassa, jonka julkaisujuhlia vietettiin tänään. 

Tuntui, etten oikein jaksanut mitään ja intokin oli kateissa. Hakeuduin lääkäriin. Oloani olivat alkaneet hämmentää hormonitason muutokset. Tai sanotaan selkokielellä: vaihdevuodet. Tieto otti yllättävän koville. Itkeä pärskin miehelle, että nytkö minusta tulee jo ihan mummo. 

Raakel kertoi tänään järjestetyssä lehdistötilaisuudessa ja kirjassa myös häpeästä, jota ajatus aikaisista vaihdevuosista aiheutti.

Sain itseni kiinni miettimästä, ettei yhdelläkään ystävällä ole vielä vaihdevuosia näin nuorena, ja mietin, mikä minussa on vikana. Gynegologi tosin selitti, ettei tilanne välttämättä ole vielä lopullinen. Suuri painonpudotus ja radikaali muutos liikuntamäärissä voivat keikauttaa hormonitasoja.

Raakel aloitti hormonikorvaushoidon, vaikka alkuun pelkäsi sen lihottavan.

- Lääkäri lohdutti, että ne, jotka aloittavat korvaushoidon lihovat, mutta ne jotka eivät aloita lihovat vielä enemmän.

Hän sanoo, että ajatus vaihdevuosista aiheutti myös ikäkriisin.

- En ole ikinä tajunnut ikäkriisejä, mutta tämän kokemuksen jälkeen ymmärrän niitä paremmin, Raakel sanoo.  

Raakel Lignellin pysyvän painonhallinnan kirjaa, Raxun rinnalla olivat tekemässä myös ravitsemustieteilijä Patrik Borg ja kokki Teresa Välimäki.

Kommentoi »