Vähennä makeanhimoa nukkumalla pitkät yöunet
Terveys ja hyvinvointi
Vähennä makeanhimoa nukkumalla pitkät yöunet
Hyvät unet johtavat terveellisempään ruokavalioon. Tunti enemmän unta vähensi tutkitusti koehenkilöiden sokerinkulutusta.
Julkaistu 25.1.2018
Apu

Oletko huomannut, että huonosti nukutun yön jälkeen tekee mieli syödä makeita tai rasvaisia, epäterveellisiä herkkuja? Unien pituudella ja ruokavalion terveellisyydellä on huomattu olevan yhteys. Jokaöiset pitkät unet ovat yksinkertainen keino vähentää makeanhimoa ja ylläpitää terveellistä ruokavaliota. Näin ilmeni King’s College Lontoon tekemästä tutkimuksesta.

Jatkuva univaje altistaa tartuntataudeille sekä sydänsairauksille ja verenpainetaudeille. Unen vähäinen määrä voi olla myös diabeteksen ja metabolisten sairauksien riskitekijä, mutta onneksi unen määrään voi halutessaan vaikuttaa. EurekAlert!-terveyssivuston mukaan kolmasosa aikuisista ei nuku riittävästi. Aikuisille suositellaan vähintään seitsemän tunnin yöunia. Unen tarpeen määrä on kuitenkin yksilöllinen: jotkut tarvitsevat yhdeksän tunnin unet voidakseen hyvin.

Tutkimuksessa verrattiin yöunien pidentämistä sokerin päivittäisen käytön määrään. Kun koehenkilöt lisäsivät unen määrää tunnilla, heidän päivittäinen sokerinkäyttönsä väheni kymmenellä grammalla. Tutkijat huomasivat hyvät yöunet nukkuneiden vähentävän yleensäkin hiilihydraattipitoisten ruokien syömistä.

Yöunta voi yrittää pidentää välttämällä kahvinjuontia illalla ja opettelemalla rentoutumaan ja rauhoittumaan ennen nukkumaanmenoa. Nukkumaanmenoaika on hyvä pitää säännöllisenä.

Lue myös:

Kommentoi »