Vähän ajettu Opel Corsa on napakka kokonaisuus hyvällä hinta-laatusuhteella
Käytetyn koeajo
Vähän ajettu Opel Corsa on napakka kokonaisuus hyvällä hinta-laatusuhteella
Siisti ja vähän ajettu Corsa kohtuuhinnalla. Maistuisiko?
1Kommenttia
Julkaistu 19.3.2023
Tuulilasi

Punainen pikkupampula on aina sesongissa, vai mitä? Vähän näissä kirpuissa voi olla neitiauton makua, mutta eipä tuo mitään haittaa. Saimme LänsiAutosta haaviin lajinsa tyypillisen edustajan, räikeän punaisen Opel Corsan.

Ajoimme auton Suomenojan liikkeen pihalle, ja ryhdyimme tohtoroimaan. Corsan maalipinta oli, jos ei nyt säihkyvässä, niin ainakin hienossa kunnossa. Niin tietysti pitääkin olla, koska vuonna 2019 rekisteröidyn auton mittarissa oli vain 58 000 kilometriä. Myös Corsan sisustus oli siistissä trimmissä.

Corsassa oli asialliset varusteet. Huvittavana yksityiskohtana tosin noteerasimme, että takaikkunoissa ei ole sähköä, vaan ruutuja on veivattava ylös-alas käsivoimin. Toisaalta Corsassa oli nahkaverhoiltu ja sähkölämmitteinen ohjauspyörä. Sähkölämmitys oli tässä luokassa todellinen harvinaisuus kolme vuotta sitten, eikä ihan normivaruste tämänkään päivän uusissa pikkuautoissa. Valkoinen vuodenaika on jo ovella, ja niinpä tarkistimme myös Corsan talvipyörät. Ne olivat hyväkuntoiset Nokian kitkat alumiinivanteilla.

Etuistuin on miellyttävän jämäkkä. Sen säätövarat riittävät pitkällekin kuskille.
Takana on tyypilliset pikkuauton tilat.

Koeajolla Corsa tuntui kaikin puolin timmikuntoiselta: ei vetelyä kiihdytyksissä eikä ravistelua jarrutuksissa. Ajettavuudeltaan Corsa on yllättävän jämäkkä, oikeastaan jopa kokoistaan isomman tuntuinen.

Tämän kokoisissa autoissa on nykyään tyypillisesti litrainen, turbolla terästetty kolmipytty. Corsan keulalla on sen sijaan ”isolohko”, melkein 1,4-litrainen, nelipyttyinen kone. Turboahdettu moottori tuottaa 101 hevosvoimaa, mutta olennaisempaa on se, että käytössä on 200 newtonmetrin vääntömomentti. Pontevasti takova moottori liikuttaa 1 100 kiloa painavaa Corsaa kepeästi jo pintakaasulla.

Corsassa on kuusipykäläinen manuaalilaatikko, mutta moottorin notkean luonteen ansiosta keppiä ei tarvitse olla jatkuvasti hämmentämässä. Vaihteiston toiminnassa ei sinänsä ole mitään valittamista: keppi liikkuu pykälältä toiselle kevyesti ja täsmällisesti.

Kojelauta on selkeä. Manuaalilaatikko toimii notkeasti.

Tiloissa ei tule yllätyksiä: edessä matkaa herroiksi, mutta takapenkki sopii lähinnä lapsille. Neljän metrin koriin ei oikein millään loihdita perheautomaista avaruutta. Tavaratila on riittävän kookas.

Corsan ehkä paras puoli löytyy hintalapusta. 12 800 euroa ei ole todellakaan paha hinta näin hyväkuntoisesta ja vähän ajetusta pikkuautosta. Toisaalla tässä lehdessä koeajettu Toyota Yaris oli samalta vuodelta kuin Corsa. Sillä oli ajettu vielä vähemmän, 29 000 km. Hintaa Toyotalla oli kuitenkin rutkasti enemmän kuin Opelilla, 19 900 euroa. Jos näistä kahdesta pitäisi valita, ottaisin sen kummemmin harkitsematta Opelin. Koska raha ratkaisee.

Opel Corsa vm. 2019 Innovation 1.4 Turbo

 • Moottori Rivi-4, bensiini, turbo
 • Iskutilavuus 1 364 cm3
 • Teho 74 kW (101 hv)
 • Voimansiirto Etuveto, 6-v. manuaali
 • 0−100 km/h 11,0 s
 • Huippunopeus 185 km/h
 • Yhd. EU-kulutus 6,8 l/100 km
 • CO2-päästöt 149 g/km
 • Mitat Pituus 4 021 mm, leveys 1 736 mm, korkeus 1 479 mm
 • Omamassa 1 124 kg
 • Hinta syyskuussa 2022 13 800 € LänsiAuto, Espoo

Kenelle?

Tästä oiva peli moneen menoon: vähän ajettu Corsa taipuu niin nuoren ykkösautoksi kuin perheen kakkosautoksikin.

Lämmityslaitteen säätimet ovat kookkaat ja helppokäyttöiset.

Mikä merkki laitetaan?

Kai tiedätte, että Opelit ovat nykyään Peugeoteja – mitä? Kyllä. Merkit kuuluvat samaan Stellantis-konserniin, ja koska Peugeot - tai siis entinen PSA - on siinä määräävämpi osapuoli, muuttuvat kaikki Opelit vähitellen jonkin asteen Peugeoteiksi. Oheisten kuvien Corsa on vielä GM-tuote, mutta nykyinen Corsa on 99-prosenttisestI Peugeot 208. Uusi Opel Astra on sekin vahvasti Peugeotin, ja miksei Citroëninkin sukua.

Stellantiksen huomaan kuuluu sellaisiakin merkkejä kuin Fiat ja Dodge. Jännä nähdä, että millaistakohan soppaa tästä vielä syntyy?

Automerkit ja niiden taustayhtiöt fuusioituvat toisiinsa suuruuden ekonomian nimissä. Mitä enemmän autoja valmistetaan, sen pienempiä ovat yksikkökustannukset.

Asian voi tehdä myös toisella tavalla. Tässä lehdessä koeajettu Toyota Supra näyttää ihan Toyota Supralta. Auto on kuitenkin merkkiään ja muotojaan lukuun ottamatta BMW Z4. En usko, että BMW ja Toyota ovat fuusioitumassa heti huomenna, mutta palikoita voi lainata ristiin, ja päästä näin pieniin tai vähän suurempiinkin säästöihin.

1 kommentti