Tuulilasi

Väärästä polttoaineesta tuhansien eurojen lasku – näin Kuluttajariitalautakunta ratkaisi koeajajan ja autoliikkeen riidan

3


Väärästä polttoaineesta tuhansien eurojen lasku – näin Kuluttajariitalautakunta ratkaisi koeajajan ja autoliikkeen riidan

Kuka maksaa? Se lienee yleisin riidan syy autoihin liittyvissä haavereissa.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Juha Juntto

Yle kertoi aiemmin maanantaina, että virhetankkaukset ovat lisääntyneet dieselautojen yleistyessä.

Tässä esimerkki tosielämästä:

Kuluttaja harkitsee dieselautoon vaihtoa ja hakee auton koeajoon.

Tankatessaan koeaja kuitenkin tankkaa autoon bensiiniä, jolloin auto sammuu 500 metrin ajon jälkeen, ja ei käynnisty enää. Seurauksena on tuhansien eurojen lasku muun muassa auton kuljettamisesta korjaamolle ja itse korjauksesta.

Haaverin myötä syntyy erimielisyys siitä, kenen kuuluu maksaa viulut.

Koeajan mukaan Auton käyttölupa -asiakirjan omavastuupykälän mukaan hänelle kuuluu maksettavaa 500 euroa. Autoliike vaatii koko 5 850 euron summaa tankanneen maksettavaksi, koska heidän vakuutuksensa ei korvaa sattunutta vahinkoa.

Asia viedään Kuluttajariitalautakunnan ratkaistavaksi, ja voit lukea tarkan ja kattavamman selostuksen tilanteesta sen päätöksestä.

Lautakunta ratkaisee riidan kuluttajan eduksi. Näin se perustelee päätöstään:

"Osapuolet ovat eri mieltä siitä, mikä on kuluttajan vastuu autoliikkeen vahingosta, kun kuluttaja on tankannut autoon väärää polttoainetta. Kyse on myös sopimusehtojen tulkinnasta.

Lautakunta pitää asiassa selvitettynä, että kuluttaja oli huolimattomuudellaan tankannut dieselkäyttöiseen autoon bensiiniä, mikä vaurioitti auton polttoainelaitteita. Kuluttajalla on vastuu aiheuttamastaan vahingosta, mutta tässä tapauksessa kuluttajan korvausvastuun yläraja on sopimusehtojen mukaisesti 500 euroa. Autoliike ei voi vaatia tätä suurempaa korvausta, vaikka kyse ei ole vakuutuksesta korvattavasta auto- tai liikennevahingosta. Sopimusehdoissa ei ole todettu, että omavastuu koskisi vain tällaista vahinkoa eikä vastuunrajoitusehdon soveltamisalaa ole muutenkaan rajoitettu.

Suositus

Kuluttajariitalautakunta suosittaa, että Auto Oy ei vaadi kuin 500 euroa auton korjauskustannuksista H:lta."

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 25.8.2014