Apu

Vaaralliset tuotteet listataan hälytysjärjestelmään – Suomesta 102 ilmoitusta


Millaisia kemiallisia riskejä ihovoiteisiin tai kynsiliimoihin saattaa liittyä? Eihän kesän remonttitöihin hankkimaasi kulmahiomakonetta ole todettu jo muualla vaaralliseksi?
Teksti Niko Rinta
Kuvat Hannes Paananen

Eurooppalaiseen vaarallisten tuotteiden hälytysjärjestelmään (RAPEX) tehtiin viime vuonna 2201 ilmoitusta vaaralliseksi todetuista tuotteista. Ilmoitukset koskivat viime vuosien tavoin usein leluja, moottoriajoneuvoja sekä vaatteita ja asusteita. Kemialliset riskit näkyivät useissa eri tuoteryhmissä. Muita tuotteiden yleisimmin aiheuttamia riskejä olivat ulkoiset vammat sekä tukehtumis-, sähköisku- ja palovaara. Uudet tiedot vaarallisista tuotteista julkaistaan viikoittain: Rapid Alert System - Weekly Reports

Euroopan komissio on julkaissut 12.3.2018 viime vuoden tilastoja koskien vaarallisten tuotteiden hälytysjärjestelmään tehtyjä ilmoituksia ja niihin tehtyjä jatkotoimenpiteitä. Tietoja on kerätty järjestelmään jo vuodesta 2003, ja se toimiikin oivallisena työkaluna niin viranomaisille, kuluttajille kuin yritysten sisäänostajillekin. Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) toimii järjestelmän yhteyspisteenä ja koordinoi toimintaa kansallisesti.

Suomi teki viime vuonna yhteensä 102 ilmoitusta Suomen markkinoilta löytyneistä vaarallisista tuotteista. Ilmoituksia tehtiin esimerkiksi LED-valaisimista, joissa on sähköiskun vaara, ihovoiteista, joissa on allergisoivia ainesosia sekä leluista, joissa on kiellettyjä muovin pehmentimiä tai pieniä tukehtumisvaaraa aiheuttavia osia. Muutamaan viime vuoteen nähden Suomen tekemien ilmoitusten määrä on kasvanut.

- Tähän vaikuttaa osaltaan riskiperusteisesti kohdistettu markkinavalvonta. Kasvaneesta ilmoitusmäärästä ei siis voida suoraan päätellä, että vaarallisten tuotteiden määrä markkinoilla olisi kasvanut, ylitarkastaja Jenni Mutka Tukesista kertoo.

Ilmoitusten lisäksi Suomi on tehnyt järjestelmän kautta 489:ään muun maan tekemään ilmoitukseen reaktion. Reaktio tehdään, jos tuotetta on esimerkiksi löytynyt Suomen markkinoilta tai jos alkuperäiseen ilmoitukseen on antaa lisätietoja.

Julkaistu: 14.3.2018