Apu

Uuvuttava uniapnea - Helppo kännykkäsovellus auttaa kotidiagnoosissa

Uuvuttava uniapnea - Helppo kännykkäsovellus auttaa kotidiagnoosissa
Älypuhelinsovellus tunnistaa uniapnean oireita kotioloissa.
Julkaistu: 8.8.2020

Uniapnea on sairaus, jonka tyypillinen oire ovat unenaikaiset hengityskatkokset. Siitä saattaa kärsiä jopa kymmenen prosenttia väestöstä, mutta valtaosa tapauksista jää diagnosoimatta.

Uniapnean diagnosointi vaatii unen aikana tehtävän monikanavamittauksen. Kotona tai sairaalaympäristössä tehtävät mittaukset ovat työläitä ja kalliita.

Aalto-yliopiston opiskelijoiden kehittämä SnoreTracker-sovellus auttaa tunnistamaan uniapnean oireita kotona.

Android-älypuhelimessa tai -kellossa toimiva sovellus seuraa käyttäjän kuorsausta mikrofonin kautta ja nukkumisasentoa älylaitteen antureiden avulla. Siten se voi havaita unenaikaiset hengityskatkokset.

Sovellus hälyttää kuorsaajan vaihtamaan asentoa

Jos kuorsausta tai apnean aiheuttamaa katkonaista kuorsausta esiintyy käyttäjän nukkuessa selällään, sovellus havaitsee tilanteen ja hälyttää nukkujan vaihtamaan asentoa. Selällään nukkuminen nimittäin pahentaa uniapnean oireita.

Sovelluksen taustalla on vuosien tutkimustyö, jota on vetänyt kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri, Helsingin yliopiston dosentti Tapani Salmi.

Sovellus sopii kenelle tahansa, joka epäilee kärsivänsä uniapnean oireista tai haluaa seurata untaan.

– Sen avulla voi tutkia omaa kuorsaamistaan, kuorsaamisen katkoja ja nukkumista kotona. Myös silloin, kun ei ole mahdollisuutta varsinaisiin lääketieteellisiin unitutkimuksiin, sanoo Aalto-yliopiston opiskelija Joni Gardemeister.

Uniapneaa epäilevän on aina syytä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Tauti on hoitamattomana vakava terveysriski. Uniapnea on yleisintä keski-iän ylittäneillä, ja ylipaino on sen suuri riskitekijä.

Kehittäjät painottavat, että SnoreTracker ei ole lääketieteellinen laite, vaan terveyttä, unta ja hyvinvointia edistävä sovellus. Siitä on saatavilla beta-versio, jonka voi ladata ilmaiseksi Google Play -sovelluskaupasta. Sovellusta parannetaan käyttäjien palautteen perusteella.

Uniapnea on yleinen sairaus etenkin keski-iän ylittäneillä ja ylipainoisilla. Se voi olla hoitamattomana vakava terveysriski.
1 kommentti