Tuulilasi

Uutuudet esikatselussa

1

Leasingyhtiö ALD Automotive järjesti jälleen viime viikonvaihteessa asiakkailleen uusien automallien koeajotilaisuuden Espoon Barona Areenassa. Nähtävänä oli myös todellisia uutuuksia, autoja joita ei vielä ole esitelty.
Teksti Tapio Ketonen

Koeajopäiviin liittyen ALD järjesti perjantaina kutsuvierasseminaarin aiheesta Tulevaisuuden liikkuminen. Ajoneuvojen teknologian, energianlähteiden ja verotuksen kehitystä olivat pohtimassa ALD Automotiven lisäksi VTT:n, Liikenneviraston, Autotuojat ry:n, ITS-Finlandin, Woikosken, Liikennevirran, Autoalan Keskusliiton, Vehon ja Gasumin asiantuntijat sekä noin 100 kutsuvierasta.

Tilaisuuden aluksi ALD Automotiven toimitusjohtaja Pekka Kivinen kertoi, että yritysautojen hiilidioksidipäästöt ovat jatkaneet laskuaan alkuvuonna 2014. ALD Automotiven ja NF Fleetin hankintatilastojen mukaan työsuhdeautoissa on keskimäärin matalammat hiilidioksidipäästöt kuin yleisesti ensirekisteröidyissä henkilöautoissa. Hankintatilastojen mukaan tammi-elokuussa 2014 työsuhdeautojen keskimääräinen hiilidioksidipäästöarvo oli 124 g/km, kun Trafin tilastojen mukaan samalla ajanjaksolla ensirekisteröityneiden henkilöautojen keskimääräinen hiilidioksidipäästöarvo oli 129 g/km.

Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio ryhtyi ennustajaksi ja kertoi omana mielipiteenään, että autovero poistuu. Sitä milloin tämä tapahtuu, hän ei kuitenkaan osannut sanoa, mutta Kallion mielestä tämä kehitys on väistämätön. Vuoden 2008 verouudistuksessa kirjoitettiin nykymuotoisen autoveron kuolemantuomio: uusien autojen hiilidioksidipäästöjen laskiessa veropohja sulaa, Kallio sanoi.

 Muita esiintyjiä olivat Liikenneviraston johtava ITS-asiantuntija Risto Kulmala, joka kertoi älyliikenteestä ja sen mahdollisuuksista, sekä VTT:n n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund, jonka aiheena olivat tulevaisuuden ajoneuvoteknologiat ja liikenteen energianlähteet.

Uutuudet esillä

Viikonvaihteessa ALD:n asiakkaille järjestetyssä koeajotilaisuudessa oli ajettavana suuri määrä uusia automalleja. Näiden lisäksi Barona Areenaan oli tuotu myös malleja, joilla ei päästy vielä ajamaan.

Uudet Ford Mondeo ja Volkswagen Passat esitellään virallisesti tällä viikolla avattavassa Pariisin autonäyttelyssä, ja niiden lehdistökoeajotkin järjestetään vasta lokakuun loppupuolella. Uusi Mondeo esiintyy jutun avauskuvassa. Esillä oli myös BMW:n sähköauto i3, jonka myyntiin tuloa Suomessa saadaan odottaa vielä jonkin aikaa.

Uuden Passatin ulkonäkö ei yllätä, auton tunnistaa heti Passatiksi.

Aulassa oli esillä BMW i3. Tämä sähköllä kulkeva uutuus tulee meillä myyntiin vasta myöhemmin. Auto on kuitenkin herättänyt melkoista mielenkiintoa myös Suomessa.

Julkaistu: 28.9.2014