Apu

Vuoden uutisaiheita hallitsi korona, mutta viimein sekin kohtasi voittajansa – Avun pääkirjoitus

Vuoden uutisaiheita hallitsi korona, mutta viimein sekin kohtasi voittajansa – Avun pääkirjoitus
Avun pääkirjoituksessa toimituspäällikkö Samuli Isola lyö nippuun uutisvuoden merkittävimmät tapahtumat.
Julkaistu: 16.11.2020

Uutisissa on se piirre, että kun uudet uutiset tulevat, vanhat jäävät niiden alle – tai tulevat määritettyä uusien uutisten kautta. Joskus yksi uutinen syö muut uutiset alleen. Tänä vuonna se uutinen on ollut korona. Toista oli vuosi sitten, jolloin kukaan ei arvannut, millaisia vaikutuksia yhdellä viruksella voisi olla jokaiseen uutiseen.

Katsotaan. Marraskuussa 2019 Donald Trumpin virkarikostutkinta oli kiivaimmillaan ja USA aloitti irtaantumisen Pariisin ilmastosopimuksesta. Vuosi tämän jälkeen USA on kärsinyt yli kymmenestä miljoonasta koronatartunnasta ja Trump on hävimässä presidentinvaalit, yleisesti tappion syynä pidetään Trumpin koronapolitiikkaa – erityisesti sen puutetta. Samalla USA on palaamassa Joe Bidenin johdolla Pariisin ilmastosopimukseen.

Vuosi sitten postiduunarit menivät lakkoon, ja asiassa aktiviisen pääministeri Antti Rinteen palli heilui. Joulukuun alussa Suomella oli uusi pääministeri Sanna Marin, jonka odotukset vuodelle olivat varmasti toisenlaiset kuin seistä televisiossa kertomassa, miten koronasuljettu Suomi selviää, kunhan muistamme turvavälit ja otamme kymmeniä miljardeja lisävelkaa, jotta kansakunta pysyy pystyssä ja maa ei romahda.

Marraskuussa 2019 Suomi selviytyi jalkapallon EM-kisoihin, ensimmäistä kertaa. Kansa rynni kaduille. Korona lykkäsi kisat, mutta vuosi ilojuhlien jälkeen Suomi voitti koronan tyhjentämien katsomoiden edessä ensimmäistä kertaa Ranskan. Sitä uutista ei koronakaan voinut estää. ●

Kommentoi »