Tuulilasi

Uusimmat ajovalot jo liian kirkkaita - säädökset tiukkenevat?

1

Uusien autojen valoista on tullut paljon valituksia, että monet niistä ovat aivan liian kirkkaita ja häikäisevät vastaantulijoita. Voi olla, että autonvalmistajille tulee tiukemmat ohjeet valojen suhteen jo lähitulevaisuudessa.
Kuvat All Over Press

Iso-Britannian hallitus ja YK pohtivat parhaillaan yhdessä, ovatko jotkin ajovalot jo liiankin kirkkaita. Voi olla, että autonvalmistajille on tulossa entistä tiukemmat säädökset. Asiasta on tullut useita valituksia.

Valoteknologia on kehittynyt kovalla vauhdilla, niistä on tehty entistä kirkkaammin valaisevia. Bi-xenon- ja matrix laser -teknologia ovat alan uusinta uutta. Niiden väitetään kuitenkin häikäisevän rajusti vastaantulijoita.

Brittiläisen RAC:n tutkimuksen mukaan 15 % brittikuljettajista on kokenut läheltä piti -tilanteen, kun vastaantulevan auton valot ovat häikäisseet liikaa. Suurin osa heistä on kertonut sokaistuneensa vastaantulijan valoista jopa viiden sekunnin ajaksi. Jos ajetaan noin 100 km/h, tämä tarkoittaa ajomatkassa 134 metriä.

EU on asettanut ajovaloille tietyt standardit, jotka myötäilevät YK:n ajoneuvojen yhtenäistämissäännöksiä.

”Joidenkin uusien autojen valojen kirkkaus aiheuttaa selkeästi ongelmia muille tienkäyttäjille. Viime vuosina ajovalotekniikka on kehittynyt isoin harppauksin. Se on varmasti hyvä asia niiden autojen kuljettajille, mutta vastaavasti aiheuttaa ihan uuden turvallisuusriskin vastaantulevalle liikenteelle”, sanoo RAC:n tieturvallisuusasiantuntija Pete Williams.

Julkaistu: 26.3.2018