Tuulilasi

Uusien autojen markkina toipumassa koronan aiheuttamasta romahduksesta

Uusien autojen markkina toipumassa koronan aiheuttamasta romahduksesta
Heinäkuussa ensirekisteröitiin 9 101 henkilöautoa, joka on 1,3 prosenttia viime vuoden heinäkuuta pienempi lukema. Koronatilanteesta aiheutunut ensirekisteröintien määrän lasku on alkanut kesällä vähitellen taittua, vaikka uusien autojen tilausten määrä romahtikin huhti-toukokuussa yli 50 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvoa alemmas.

Uusia henkilöautoja on kuluvan vuoden aikana rekisteröity 56 488, joka on 18,7 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Käytettyjen henkilöautojen kauppaa käytiin 6,0 prosenttia viime vuoden heinäkuuta vilkkaammin. Käytettyjen autojen kauppa kääntyi kasvuun jo kesäkuussa koronan tuoman notkahduksen jälkeen.

Tammi-kesäkuussa rekisteröidyistä henkilöautoista noin 16 prosenttia oli dieselkäyttöisiä. Viime vuosina vähenemässä ollut dieselautojen osuus näyttää tasaantuvan noin 15 prosentin osuuteen – dieselin osuus on ollut suhteellisen vakaa vuoden 2019 kesästä lähtien. Dieselautoja on nykyisin tarjolla lähinnä suurempien autojen kokoluokissa.

”Diesel pitää edelleen pintansa suuren kokoluokan henkilöautoissa, sillä se on taloudellinen vaihtoehto paljon maantieajoa ajavilla ja raskaita kuormia vetävillä autoilla. Alkuvuonna rekisteröidyistä D-segmentin autoista lähes 30 prosenttia ja kalliimman hintaluokan E-segmentin autoista lähes puolet oli dieselkäyttöisiä. Myös suuremmissa katumaastureissa dieselin osuus on noin kolmanneksen luokkaa”, kertoo toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitosta.

Myös hyötyajoneuvoilla jälleen kysyntää

Myös hyötyajoneuvoilla koronatilanteen aiheuttama kysynnän nopea lasku alkaa vähitellen taittua. Uusia pakettiautoja rekisteröitiin heinäkuussa 754, mikä on 17,1 prosenttia viime vuoden heinäkuuta vähemmän. Vielä kesäkuussa eroa viime vuoteen oli noin 35 prosenttia. Tänä vuonna on ensirekisteröity 7 020 pakettiautoa, mikä on 20,9 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Uusia kuorma-autoja rekisteröitiin heinäkuussa 194, joka on 8,4 prosenttia enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa. Kuorma-autojen kysyntä on koronatilanteen takia vähentynyt viime kuukausina selvästi. Heinäkuun suurehko kasvu johtuu viime vuoden kesäkuussa voimaan astuneesta etäluettavia ajopiirtureita koskevasta vaatimuksesta, jonka takia kuorma-autoja rekisteröitiin kesäkuussa 2019 huomattavasti normaalia enemmän ja vastaavasti heinä-elokuussa 2019 poikkeuksellisen vähän. Alkuvuoden aikana on ensirekisteröity 1 965 kuorma-autoa, joka on 24,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Yli 16 tonnin kuorma-autoja on alkuvuonna rekisteröity 1 364, mikä on 29,1 prosenttia viime vuoden tammi-heinäkuuta vähemmän. Keskikokoisia 6–16 tonnin kuorma-autoja alkuvuonna ensirekisteröity 134, joka on 22,5 prosenttia viime vuotta vähemmän. Alle 6 tonnin kuorma-autoja on ensirekisteröity 467, joka on 5,8 prosenttia viime vuotta vähemmän.

Linja-autoja on heinäkuun loppuun mennessä ensirekisteröity yhteensä 140. Määrä on 46,8 prosenttia pienempi kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Julkaistu: 3.8.2020
1 kommentti