Tuulilasi

Uusien autojen kaupassa synkkä vuosi


Viime vuonna rekisteröitiin 103 450 uutta henkilöautoa, mikä on seitsemän prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Päättyneen vuoden myynti (pdf) oli niin heikolla tasolla, että pitää mennä aina vuoteen 1996 saakka, jolloin myynti jäi yhtä huonoksi, pois lukien vuoden 2009 finanssikriisivuosi.

Keskimääräinen vuosimyynti 2000-luvulla on ollut lähes 127 000 uutta henkilöautoa.

VW vuoden ykkönen

Volkswagen vei ykkössijan niin joulukuun kuin koko vuoden rekisteröinneissä. Toiseksi sijoittui Toyota ja kolmanneksi Skoda.

Automalleista myydyin oli VW Golf, toiseksi myydyin Skoda Octavia ja kolmanneksi myydyin Nissan Qashai.

Verotus hankinnasta käyttöön

Autoalalla uskotaan, että taloussuhdanteen pohja on nyt nähty, ja että jatkuvasti ikääntyvä autokanta antaa potentiaalia autokaupan virkistymiselle jatkossa.

Siirtyminen auton hankinnan verotuksesta käytön verotukseen mahdollistaisi autoalan järjestöjen mukaan 140 000-160 000 uuden henkilöauton ensirekisteröinnin vuosittain, mikä pysäyttäisi Suomen henkilöautokannan keski-iän nousun.

 Pakettiautoja ensirekisteröitiin viime vuonna 10 405 kappaletta, mikä on 9,3 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Henkilöautokaupan tavoin viime vuosi oli 2000-luvun heikoin lukuun ottamatta vuotta 2009. Tällä vuosituhannella keskimääräinen pakettiautomyynti on ollut vajaa 13 500 kappaletta. Siirtyminen hankinnan verotuksesta käytön verotukseen kasvattaisi alan mukaan myös pakettiautokauppaa.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 3.1.2014