
Meilahden tornisairaalassa toimiva Potilastukipiste OLKA on tarjonnut potilaille mahdollisuuden keventää sydäntään sairaanhoitajalle ja saada vertaistukea saman sairauden kokeneilta huhtikuusta 2013 asti.
HUS ja Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry ovat tehneet pioneerityötä hankkeen alulle saattamisessa ja toteutuksessa.
OLKAssa toimii kaksi sairaanhoitajaa ja sataa vapaaehtoista kaitseva vapaaehtoistoiminnan koordinaattori. OLKA on kehittämishankkeen tulos: työ on tarvinnut myös projektipäällikön, hankesuunnittelijan sekä järjestöjen ja sairaalan muiden työntekijöiden työpanosta.
– OLKAssa kahdella sairaanhoitajalla, potilasoppaalla ja vapaaehtoisilla oli yli 7 000 asiakasta vuonna 2014, projektipäällikkö Anu Toija kertoo.
Potilasyhdistyksillä syövästä sydänsairauksiin ja reumasta diabetekseen on merkittävä rooli tiedon ja tuen sanansaattajina. Mukana on jo ollut kaikkiaan noin 40 yhdistystä.
OLKAn toiminta on osoittanut, että potilaat kaipaavat hoidon lisäksi ennen kaikkea rauhallisia kohtaamisia, keskusteluseuraa ja vertaistukea. Vapaaehtoiset saattelevat potilaita osastoille asti.
– Vertaistuen voima on valtava, mutta sen tarjoaminen sairaalassa olevalle potilaalle on vielä vähäistä.
OLKA-hanke pyritään vakinaistamaan ja laajentamaan kaikkiin HYKSin sairaaloihin. Myös muut sairaalat ovat pyytäneet konsultointiapua ottaessaan mallia toiminnasta.
Teksti Riitta Heimonen, kuva Fotolia