Tuulilasi

Uusi suomalaiskeksintö mullistaa mustan jään havaitsemisen liikenteessä


Uusi suomalaiskeksintö mullistaa mustan jään havaitsemisen ja tuo mukanaan monia muitakin parannuksia liikenneturvallisuuteen. Ajoneuvoihin asennettava ohjelmisto kykenee lisäksi opastamaan kuljettajaa taloudellisempaan ajoon. Keksintö on ohjelmistopohjainen, joten se voidaan asentaa etenkin suurimpaan osaan raskaan liikenteen ajoneuvoista ilman erillisiä lisälaitteita.
Kuvat EEE Innovations

Uuden keksinnön myötä liukkaat keliolosuhteet voidaan havaita erittäin tarkasti ja jopa reaaliaikaisesti sekä nykyisin käytössä olevia menetelmiä selvästi edullisemmin. Patentoidusta teknologiasta on aluksi tarjolla versio raskaan liikenteen käyttöön, mutta keksintö soveltuu myös yksityisajoneuvoihin.

"Kehittämämme ajon optimointijärjestelmä on ainoa, joka pystyy tunnistamaan kuljettajan vaikutuksen ajamisen taloudellisuuteen huomioimalla myös kuljettajasta riippumattomat tekijät, kuten säätilan, ruuhkat sekä ajoneuvojen eroavaisuudet", kertoo Jarmo Leino palvelun kehittäneestä EEE Innovations Oy:stä.

Ajoneuvoista kerätty tieto jalostetaan ja välitetään eteenpäin. Ajo-opastinjärjestelmä voidaan asentaa osaksi jo ajoneuvossa olevaa ohjelmistoa. Se voidaan asentaa myös omana kokonaisuutenaan sisältäen ajo-optimoinnin sekä liukkaudentunnistimen.

"Valjastamme raskaan liikenteen ajoneuvot liikkuviksi liukkaussensoreiksi ja jalostamme kerätystä informaatiosta arvokasta tietoa kaikkien tienkäyttäjien ja muiden tahojen hyödynnettäväksi", Jarmo Leino toteaa.

"Jos nyt kehitetty järjestelmä olisi ollut käytössä esimerkiksi traagisen Konginkankaan turman yhteydessä, kuljettaja olisi saanut tiedon liukkaasta tiestä hyvissä ajoin ennen kyseiseen kohtaan saapumista. Opastuksen lisäksi olisi järjestelmä myös voinut alentaa auton nopeutta kyseisellä alueella", Leino kertoo.

Keksinnöt ovat lähtöisin VTT:n raskaan liikenteen tutkimushankkeista, ja niitä on pilotoitu Suomen lisäksi jo yhdessä EU-tason projektissa. Pilottihankkeen perusteella järjestelmän avulla voidaan saavuttaa parantuneen ajoturvallisuuden lisäksi jopa 20 prosentin säästöt polttoaineen kulutuksessa

EEE Innovations on vuonna 2014 perustettu yritys, ja sillä on parhaillaan käynnissä 24. marraskuuta päättyvä suunnattu osakeanti sijoittajille.

(Lähde: EEE Innovations)

Julkaistu: 6.11.2017