Tuulilasi

Uusi Subaru WRX STI rikkoi Mansaaren TT-ajojen rataennätyksen – taas


Brittiläinen rallikuski Mark Higgins paransi hänen omissa nimissään ollutta TT-ajojen rataennätystä uudella Subaru WRX STI:llä.
Kuvat IOMTT

Yhtenä maailman hurjimpana ratana tunnettu Iso-Britannian Mansaaren 60,7 km pitkä TT-rata on taas kierretty uudessa ennätysajassa. Tapahtuma on vuosittainen moottoripyörien kilpailu, jossa saavutetaan huomattavan suuria nopeuksia oikeilla teillä. Rata on myös erittäin vaarallinen ja useita moottoripyöräilijöitä kuollut TT-ajoissa vuosien saatossa.

Vaikka tapahtuma on tarkoitettu ainoastaan moottoripyörille, on Subaru onnistunut ujuttamaan autonsa suuresta vastustuksesta huolimatta joukkoon. Vuonna 2011 Mark Higgins ajoi radalla uuden autojen ennätyksen aikaan 19 min 33,47 s. Kyseiseen vetoon liittyi hurja tilanne, jossa Subaru Impreza STi kääntyi kovavauhtisen pompun jälkeen poikittain. Higgins onnistui pelastamaan kuitenkin vaarallisen tilanteen viime hetkellä.

Nyt kolme vuotta myöhemmin sama mies on asialla, mutta alla uusi Subaru WRX STi. Tämän vuoden vedolla maaginen alle 19 min ja 30 s aika alittui, ja sen aikana huippunopeudet ylittivät jopa 250 km/h, kirjoittaa Autocar.

Higginsin Subaru oli lähes vakio, autosta poistettiin ainoastaan nopeuden rajoitin sekä parannettiin jäähdytystä. Tämän lisäksi uusittiin jousitusta, vanteet ja alle laitettiin uudet Dunlop Direzza -renkaat.

Alla video Mark Higginsin hurjasta tilanteesta Mansaaren TT-ajojen ratakierroksesta vuodelta 2011.

Suomessa asiasta ensimmäisenä uutisoi Tekniikan maailma.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 5.6.2014