Apu

Uusi materiaali hylkii taudinaiheuttajia ja likaa: Voitetaanko sillä taistelu tartuntatauteja vastaan?

Uusi materiaali hylkii taudinaiheuttajia ja likaa: Voitetaanko sillä taistelu tartuntatauteja vastaan?
Uusi supermateriaali ei naarmuunnu, kastu eikä syövy. Keksinnön takana suomalaisia tutkijoita Aalto-yliopistosta.
Julkaistu: 18.6.2020

Superhydrofobinen eli erittäin hyvin vettä hylkivä pinta ei läpäise vettä. Se hylkii äärimmäisen tehokkaasti myös likaa ja taudinaiheuttajia.

Sellaisten pintojen ottamista käyttöön on hidastanut niiden herkkyys viilloille, naarmuille ja lommoille. Kun pinta vaurioituu, voi vaurioitunut alue kerätä nesteitä, ja pinnoitteen ominaisuudet kärsivät.

Kiinalaisen Chengdun elektroniikan ja tekniikan yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkijat onnistuivat kehittämään panssaroidun superhydrofobisen pinnan.

Se kestää vaikka minkälaisten terävien ja tylppien esineiden iskut ja hylkii silti nesteitä ennätyksellisen tehokkaasti.

Näin uusi materiaali toimii

Iskunkestäviä pintoja voidaan valmistaa metallista, lasista tai keramiikasta.

Tutkijat kuvioivat pinnan kennomaisella rakenteella, joka muodostuu kärjellään seisovien pyramidien muotoisista koloista. Hauras vettä hylkivä kemikaali levitetään kennon sisäpinnalle.

Se estää nesteen tarttumisen pintaan samalla, kun pyramidin seinät suojaavat herkkää kemiallista pinnoitetta vaurioilta.

Tutkijat pitivät panssaroituja materiaaleja 100 Celsius-asteen lämpötilassa viikkokausia, upottivat ne syövyttäviin nesteisiin, suihkuttivat niitä korkeapaineisilla vesisuihkuilla ja käsittelivät kovakouraisesti äärimmäisessä kosteudessa. Pinnat eivät olleet siitä moksiskaan.

– Seuraavaksi aiomme osoittaa, että uutta pinnoitetta voi valmistaa isossa mitassa. Sitä voisi hyödyntää esimerkiksi aurinkokennoissa, rakennusmateriaaleissa ja kulutuselektroniikassa, sanoo Aalto-yliopiston professori Robin Ras.

Vettä hylkivä pinta on myös antimikrobinen, joten uutta pinnoitetta voisi hyödyntää terveydenhoidossa, sillä se pienentää infektioriskiä.

Aurinkopaneeleissa se voisi estää paneelien likaantumista ja siten hidastaa niiden sähköntuotantokyvyn heikkenemistä.

Likaa ja kosteutta hylkivä panssaripinnoite voisi myös ehkäistä ruosteen ja jään muodostumista teollisuuskoneissa ja ajoneuvoissa. Tutkimus on julkaistu Nature-lehdessä.

Hauras, vettä hylkivä kemikaali levitetään kennon sisäpinnalle. Se estää nesteen tarttumisen.
Kommentoi »